verfplant indigo - Indigofera Tinctoria

Schrijf de eerste review van dit product

€ 3,50

Availability: In voorraad

OF

Snel overzicht

Verfkleur: Blauw/ indigo blauw


Julius Caesar noemde dit kruid 'vitrum' en vertelt van de Britten, die zich schrikwekkend insmeerden met de blauwe kleurstof, die van wede getrokken werd. De bloei is aan 1 meter lange stengels met kleine gele bloempjes. Bij afrijping en zaad-ontwikkeling is het een interessante droogbloem. Komt (hoewel zelden) in het wild voor.


Zaaimethode


Zaaien: mei-juli, afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20°C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst koeler zetten. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes.


 


verfplant indigo -Amerikaanse Indigo - blauwverver - Amporpha Fruticosa

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Verfkleur: Indigo blauw

Alles is eetbaar aan deze plant uit de VS, maar het meest bekend is de eigenschap van de kleurstof indigo in de diepblauwe bloemetjes. Net als lavendel krijgt deze plant op den duur een houtige basis, die door snoeien (in het voorjaar) steeds wordt verjongd. De witgrijze stengels en fijngeveerde blaadjes geven al enorme sierwaarde. Bovenin bloeit deze 1m hoge plant met trosjes van langwerpige bloeiaren in diepblauwe kleur met grijswollige basis, kruidige geur! Goed winterhard, geef ze een niet te vochtige, wel zonnige plek. In de loop van de jaren wordt de plant hariger en grijzer. In het wild overleeft de plant door de diepe beworteling een brand gemakkelijk.

Zaaimethode

Zaaien: april-juli, eerst op een warm plekje; als na 4 weken nog geen kieming is, dan het zaaisel een koudeperiode (koelkast) geven van 2-4 weken. Opnieuw in de warmte moet kieming volgen.
Leveringsmaanden
het gehele jaar

 

 

Extra informatie

Cost Nee

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.