In het maken van een duurzame keuzen proberen wij de volgende zaken in acht te nemen:

- geproduceerd onder acceptabele werkomstandigheden
- geproduceerd met zo min mogelijk of geen chemicaliën in het productie proces 
- geproduceerd met zo min mogelijk verspilling van energie 
- gerecycled 
- lokaal geproduceerd
- diervriendelijk geproduceerd 

 

PRODUCTINFORMATIE
Duurzaamheid in de textielbrache blijft een ingewikkeld begrip. Op deze website wordt zoveel mogelijk geprobeerd om informatie te verschaffen over de stoffen en garens die we verkopen, zodat consumenten zelf een afgewogen keuze kunnen maken. Voor het verkrijgen van mooie kleuren worden soms veel chemicaliën gebruikt. Mooie vale jeansstof wordt vaak geproduceerd onder slechte omstandigheden waarbij werknemers de stof zandstralen. Textielfabrique biedt onder de categorie DUURZAME STOFFEN en DUURZAME GARENS stoffen die duurzaam zijn geproduceerd. Al onze katoenen stoffen en garens zijn van biologisch katoen en hebben een GOTS certificering. Daarnaast verkopen we duurzame ongeverfde linnen en hennep stoffen, fairtrade materialen en materialen die in Europa zijn geproduceerd. Textielfabrique werkt met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Wil je meer weten over het maken van duurzame afwegingen die je kan maken bij het werken van textiel. Heb je specifieke wensen of vragen laat het ons weten. Mail: info@textielfabrique.nl 

 

CERTIFICERING
Certificatie is het proces door welk een organisatie een document ontvangt dat bewijst dat men aan een standaard of gedragscode voldoet. Het certificaat wordt door een geaccrediteerd certificatiebureau afgegeven na een audit(onderzoek) op locatie. Processen die men in overeenkomst acht met de standaard/ gedragscode wordt erkend door een certificaat te verstrekken. Dat certificaat wordt weer als communicatiemiddel gebruikt naar buiten toe als bewijs van naleving van bepaalde regels en standaarden. 

 

GOTS CERTIFICERING
De Global Organic Textile Standard (GOTS) wordt erkend als 's werelds meest toonaangevende verwerkingsstandaard voor textiel gemaakt van organische vezels. Binnen GOTS zijn zeer strenge milieucriteria opgesteld voor de gehele biologische textielketen. Alleen textielproducten die een minimum van 70% organische vezels bevatten, kunnen GOTS gecertificeerd worden. Alle chemische grondstoffen, zoals kleurstoffen en hulpstoffen die worden gebruikt, moeten voldoen aan bepaalde milieu- en toxicologische criteria. Een functionele afvalwaterzuiveringsinstallatie is verplicht voor alle natte verwerkingseenheden en alle producenten moeten voldoen aan tal van sociale criteria. Het belangrijkste peilers van GOTS, zijn de kwaliteitsborging, en beoordeling en herzieningsprocedures van bovengenoemde criteria.

 

OEKOTEX CERTIFICERING
Het Öko-Tex ® Standard 100 is een onafhankelijk test-en certificatie-systeem voor textiele grondstoffen, tussenproducten en eindproducten in alle stadia van de productie in Europa. Voorbeelden van items die in aanmerking komen voor certificering: geverfde vezels, afgewerkte garens, afgewerkte weefsels en breisels, kant-en-klare producten (alle soorten kleding, huishoudelijke en huishoudtextiel, beddengoed, badstof artikelen, textiel speelgoed en meer). Producten met een Oeko-Tex certificaat mogen geen allergene kleurstoffen bevatten. Resten van bestrijdingsmiddelen en zware metalen mogen niet boven bepaalde grenswaarden uitkomen. Alles wat in Europa geproduceerd valt onder deze voorwaarden alleen niet alle producten hebben een certificering. De certificering houdt iig in dat er toezicht wordt gehouden op de naleving van alle bovenstaande regels. Natuurlijk zijn ook de arbeidsvoorwaarde voor mensen die in de productie betrokken zijn een stuk beter dan bijvoobeeld in Azie. 

FAIRTRADE
Uitgegeven door de Max Havelaar stichting, garantie voor eerlijke handel in de hele productieketen. Een product dat het Fairtrade-keurmerk draagt, beantwoordt aan de volgende criteria:
1. De producenten (vaak boerenorganisaties uit ontwikkelingslanden) kunnen rekenen op een kostendekkende minimumprijs. Dit in het geval als de marktprijs te ver daalt en de kosten van een duurzame productiewijze niet meer worden gedekt.
2. De producenten ontvangen ook een extra ontwikkelingspremie, onafhankelijk van de wereldmarktprijs, om ontwikkelingsprojecten op te zetten in hun gemeenschap, bijvoorbeeld op het vlak van onderwijs, gezondheid, spaar- en kredietsystemen, wegenaanleg, aankoop van machines of organisatieversterking.
3. De contracten met de koper of de invoerder worden zoveel mogelijk afgesloten voor een lange periode.
4. Productie en de commercialisering ter plaatse gebeuren op een transparante manier.
5. De arbeiders werken in menswaardige arbeidsomstandigheden. Dus beslist zonder kinder- en dwangarbeid en geen hongerlonen.
6. Er wordt zorgvuldig omgegaan met het natuurlijk milieu waarin de export-producten worden geteeld.
7. Boerenorganisaties kunnen zestig procent van de verkoopprijs van hun product al ontvangen bij het begin van de oogst. Dankzij dit krediet kunnen ze hun leden direct bij opkoop uitbetalen. Ze zijn dan niet uit geldgebrek gedwongen zaken te doen met tussenhandelaren die een slechte prijs betalen, maar wél cash.

LOKALE PRODUCTIE
Materiaal dat lokaal geproduceerd is, hoeft niet de hele wereld over te reizen. Dit is een flinke energiebesparing in de productieketen. Tevens is binnen de Europese Gemeenschap de wetgeving op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden vaak beter en is de naleving strenger dan in vele andere delen van de wereld. Echter niet alle materialen zijn geschikt voor het klimaat in Europa. Katoen groeit bijvoorbeeld alleen in subtropische landen. 

 

DUURZAAM GEBRUIK  & HERGEBRUIKEN
Het maken van kleding kost tijd. Door een goede kwaliteit stof te gebruiken waarborg je je investering op de lange termijn. Stoffen slijten. Maar stoffen die mooi slijten zijn nog steeds herkenbaar om hun kwaliteit en worden soms nog mooier als ze gedragen zijn. Kleding die je niet meer draagt kan je repareren of hergebruiken. Knip er stoffen van om mee te verstellen of om accessoires mee te maken. 

 

NATUURLIJKE VERFSTOFFEN
Natuurlijke verfstoffen worden maar in kleine hoeveheden geproduceerd en niet vaak meer toegepast in industriële productie. Textielfabrique geeft workshops over natuurlijke verfstoffen voornamelijk om meer bewustzijn te creëren over het gebruik en de herkomst van verfstoffen en het gebruik van (plantaardige) beitsen. Natuurlijke kleurstoffen kunnen zijn gemaakt uit planten, ongewervelde dieren of mineralen, maar de meerderheid van de grondstoffen voor natuurlijke kleurstoffen zijn plantaardig, zoals wortels, bessen, schors, bladeren en hout. Het verven met plantaardige materialen uit de naaste omgeving heeft een lange geschiedenis. Archeologen hebben bewijs gevonden van textielverven uit de neolithische periode. Door de geschiedenis heen hebben mensen hun textiel geverfd met behulp van veel voorkomende, lokaal beschikbare materialen, maar de schaarse kleurstoffen, zoals die van ongewervelde dieren, met glanzende en permanente kleuren, werden zeer kostbare luxe artikelen in de oude en middeleeuwse wereld. Plantaardige kleurstoffen zoals wede, indigo en meekrap werden commercieel geteeld en waren belangrijke handelsgoederen in de economieën van Azië en Europa. Na de ontdekking van synthetische kleurstoffen hebben deze snel de natuurlijke kleurstoffen verdrongen binnen de commerciële productie van. In tegenstelling tot natuurlijke kleurstoffen, waren deze ook geschikt voor de synthetische vezels die volgden. Bedenk dat ongekleurde of lichtgekleurde stoffen vaak duurzamer zijn dan donkere kleuren.

 

BIOLOGISCH KATOEN
Bio-katoen wordt gekweekt in subtropische landen waar het gewas goed groeit, zoals India, China en USA. Bio-katoenplanten zijn niet genetisch gemodificeerd en worden gekweekt zonder het gebruik van synthetische landbouwchemicaliën zoals kunstmest of pesticiden. De productie bevordert en verbetert ook de biodiversiteit en biologische cycli. In de Verenigde Staten moeten katoenplantages ook voldoen aan de eisen opgelegd door de National Organic Program (NOP) van de USDA, om te worden beschouwd als biologisch. Er zijn verschillende certificeringen die omgaan met biologisch geproduceerd materiaal.  Tevens zijn er wereldwijd verschillende standaards. Een van deze standaards is Global Organic Textile Standard (GOTS).


SOJA
Sojabonen Eiwit Fiber (SPF) is een nieuwe textielvezel met unieke eigenschappen. SPF is de enige bekende plantaardige eiwitvezel. Het bevat 16 actieve aminozuren, waardoor het ideaal is voor gevoelige huidtypes. Sojastoffen zijn gemaakt van de peulen van sojabonen - een restproduct bij de sojaproductie. Producten van soja kunnen gemengd zijn of geheel uit sojavezels bestaan. Soja kleding is grotendeels biologisch afbreekbaar, en heeft dus een minimale impact op het milieu en stortplaatsen. Soja is weliswaar niet zo sterk als katoen of hennep, maar voelt wel zacht en elastisch aan. Soja kleding staat bekend als de plantaardige kasjmier vanwege zijn lichte en zijdezachte sensatie. Soja stoffen zijn vochtabsorberend, antibacterieel en UV-bestendig.


BAMBOE
Bamboe weefsels worden gemaakt van zwaar verpulverd bamboe gras. Het maken van kleding en textiel van bamboe is zeer duurzaam omdat er geen pesticiden en landbouwchemicaliën bij nodig zijn. Bamboe is goed bestand tegen veel natuurlijke ziektes en ongedierte en zeer snel groeiend. Vergeleken met bomen, kunnen bepaalde rassen van bamboe wel 1 tot 4 m groeien per dag, en het kan zich zelfs zeer snel vertakken en uitbreiden vanwege haar ondergrondse wortelstokken. Een nadeel is dat veel bamboeartikelen in de praktijk niet van echte bamboevezels, maar van bamboeviscose gemaakt worden. Voor de productie van viscose is zijn grote hoeveelheden water nodig en de basische, oplosbare koolwaterstoffen en zwaveldelen in onbehandeld afvalwater vormen een probleem voor het milieu. Een nieuwer type geregenereerde cellulose (lyocell genaamd) wordt nu geproduceerd door middel van een proces dat minder watervervuiling genereert.”

 

LYOCELL
Lyocell is een milieuvriendelijke variant van viscose. De lyocellvezels, ontwikkeld door Courtaulds en Lenzing lijken de twee belangrijkste problemen van de viscoseproductie opgelost te hebben: de overmatige milieuvervuilingen de matige natte sterkte van de viscosefilamenten. De generieke naam ‘lyocell’ is afgeleid van het Griekse woord  ‘lyein’, wat ‘oplossen’ betekent en gebruikt wordt voor vezels van geregenereerde cellulose, wat direct geproduceerd wordt uit een oplossing van cellulose, in plaats van uit een oplossing van een cellulosederivaat. “Het mooie van de lyocelltechnologie is het hergebruiken van de herwonnen oplossing en van veel van het proceswater. Bovendien, is het aantal stappen van het proces veel kleiner dan bij de productie van viscose.”
Bron: 

 

TENCEL
Tencel is nieuw en erg populair bij duurzame ontwerpers. Het voelt heerlijk zacht en is toch heel sterk. En het is ook nog duurzaam... Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen (het begint dus al goed!). De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en dan worden de kale stammen in hele kleine stukjes gehakt, ongeveer ter grootte van een postzegel. Al die snippers komen dan in een grote bak terecht samen met een chemische stof dat er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen. Tencel is zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen! bron

 

HENNEP/ LINNEN
Vlas en hennep zijn akkerbouwgewassen met zeer veelzijdige en milieuvriendelijke toepassingen. Voor het behoud van dit traditionele gewas stelt de EU verwerkerssteun beschikbaar. Hennep wordt net, zoals bamboe beschouwd als een duurzaam gewas. Het heeft weinig water nodig, en is bestand tegen de meeste ziekten en plagen. De brede bladeren van de hennepplant laten onkruid en andere planten in de schaduw, en zijn diepe penwortels halen  vocht van diep uit de grond. In tegenstelling tot katoen, kunnen vele delen van de hennepplant worden gebruikt. Hennep zaden bijvoorbeeld worden verwerkt tot olie of voedsel. Hennep wordt geleverd in twee soorten vezels: primaire en secundaire bastvezels. Hennepvezels zijn duurzaam en worden beschouwd als sterk genoeg voor bouw toepassingen. Vergeleken met katoenvezel, heeft hennepvezel ongeveer 8 maal de treksterkte en 4 keer de duurzaamheid. Hennepvezels zijn traditioneel grof, en werden historisch gebruikt voor kabels in plaats van kleding. Echter, door moderne technologie en teelwijze zijn hennepvezels tegenwoordig soepeler, zachter en fijner.Linnen wordt gemaakt van vlas. De eigenschappen van vlas komen overeen met die van hennep. Vlas is duurzamer dan katoen en levert bij de teelt minder afval op. Verder wordt bij vlas, vergeleken met de traditionele teelculturen relatief weinig pesticiden gebruikt.

  

ZIJDE
Zijde is duurzaam zacht en goed isolerend materiaal. Het is warm in de winter en koel in de zomer. Het materiaal heeft een geringe dichtheid waardoor het licht en comfortabel is. Zijde is vorm- en slijtvast en zeer sterk. Het is de sterkste bekende natuurvezel en neemt kleurstoffen zeer goed op. Zijde is een dierlijk product: een natuurlijke eiwitsubstantie, die wordt afgescheiden door de zijderups. Het stolt bij contact met de lucht. Bij het produceren van zijde wordt niet of nauwelijks gebruik gemaakt van chemicaliën. Voor de teelt van moerbeibladen, het voedsel voor de rupsen, wordt geen gif gebruikt welke schadelijk is voor de rups. Zijde laat zich makkelijk verven kan dus makkelijk met natuurlijke verfstoffen geverfd worden.

 

GOTS-gecertificeerde zijde
De certificering heeft vooral betrekking op de moerbeibomen: de zijderupsen doen zich daarbij tegoed aan biologisch geteelde moerbeiblaadjes. Het aanbod aan gecertificeerde zijde is op dit moment zeer gering.

 

Wilde (Tussah) zijde
Wilde zijde is de zijde die is verkregen van de in het wild levende Tussah zijderups vlinder. Bij wilde zijde laat men het popje in leven. Dit betekend dat de het proces van rups tot vlinder niet verstoord wordt. Het betreft hier dus een veganistische zijde. De consequentie voor de zijde is dat de draad hierdoor doorbroken is en niet direct kan worden geweven. 


Gekweekte (Moerbei) zijde
Mulberry (Moerbei) zijde, van 1e klasse cocons die aan de hoogste internationale normen voldoen: De lengte en de zuiverheid van zijden draden voldoen aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen.  


Ruwe zijde (noil)
Noil is een korte vezel, een overblijfsel van het productie proces. Van dit rest product worden stoffen en garens gemaakt. 

 

WOL 
Wol is een sterk, natuurlijk, vormvast, vocht opnemend en zelfreinigend materiaal dat goed isoleert. Het voelt warm in de winter en koel in de zomer. Wol is een dierlijke vezel, hoofdzakelijk afkomstig van schapen, maar ook het haar van andere dieren, zoals geiten, lama’s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen, kan worden verwerkt tot wol. Wol is een natuurlijk product. Mits lokaal geproduceerd, ongeverfd en of biologisch is dit een duurzaam product. Biologische wol houdt in dat dieren op biologische wijze worden verzorgd en dat een schoon en milieu vriendelijk productieproces kan worden gegarandeerd.

Oekotex 100 gecertificeerde wol. 
Dit Europese certificaat wordt gebruikt om textielproducten te certificeren die aan een uitgebreide serie laboratoriumtests in erkende en onafhankelijke testinstituten zijn onderworpen en het bewijs hebben geleverd geen gevaar op te leveren voor de gezondheid. Het kwaliteitsmerk wordt enkel aan producten toegekend waarvan alle onderdelen vrij zijn van schadelijke stoffen. In Europa geproduceerde goederen (zeker de gecertificeerde) garanderen dus ook goede sociale werkomstandigheden.

 

Ongeverfde wol

Ongeverfde wol is over het algemeen duurzamer dan geverfde wol. Het proces van kleuren kost momenteel veel water, energie en in sommige gevallen vervuilende chemicaliën. Wil je meer weten over het duurzaam verven van wol? doe dan mee aan een van de workshops waar je meer te weten komt over verven met planten en afval en natuurlijke beitsmethodes.

 

Merino wol
In Australië worden veel Merino schapen met huid en al geschoren (Mulesing). Dit is echter geen praktijk die overal wordt gehanteerd. De Merino wol die wij in de shop aanbieden is gegarandeerd van leveranciers die geen gebruik maken van deze dieronvriendelijke manier van scheren. 

Mohair
Mohair komt van de Angorageit. Niet te verwarren met het Angora konijn. 

GERCYCLEDE VEZELS
Momenteel heeft Textielfabrique geen stoffen van geryclede vezels binnen het aanbod. Wel hebben we contacten met leveranciers van stoffen van gerecyclede vezels (o.a voor sportkleding).