.

masterclasses / workshops

masterclasses / workshops

 

Textielfabrique organiseert ontwerp-en textiel masterclasses en workshops voor kinderen en volwassenen. Binnen de workshops leer je meer over duurzame technieken die je kunt gebruiken voor het vormgeven van je eigen garderobe. Ook leer je iets over de cultureel historische achtergrond van een bepaalde techniek. Workshops die momenteel lopen zijn: verven met natuurlijke verfstoffen, verven met indigo, weven, Japanse weef en verftechnieken, Zuid Amerikaanse textieltechnieken en Sashiko / Boro borduur en reparatie technieken.

 

De workshops worden gegeven door mijzelf, mogelijk in samenwerking met collega's bij grotere groepen. Naast een opleiding aan de Gerrit Rietveld academie heb ik een opleiding educatie in de klas (BIK) gevolgd. De afgelopen jaren heb ik les gegeven aan kunstacademies (Gerrit Rietveld en Willem de Kooning, Design Academie) en vervaardigde ik workhops voor kunstinstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Vraag gerust een offerte aan voor een workshop op maat via: maaike@textielfabrique.nl

 

Workshops die ingepland staan gaan altijd door. Je kan je deelname tot een week van te voren annuleren. Mocht je toch op het laatste moment verhinderd zijn dan is rstitutie niet mogelijk. Je kan wel iemand anders naar de workshop sturen of het bedrag omzetten in een webshop bestelling

 

!! Let op soms lukt het niet om te betalen via de site. (we zijn aan een nieuwe site bezig). Je kan ook inschrijven per mail: textielfabrique@gmail.com

Kan je niet op de aangegeven data of heb je een verzoek voor een workshop op maat. Vraag gerust een offerte aan via textielfabrique@gmail.com

 

(foto: On a Hazy Sunday Morning/ Textielfabrique workshop bij Simply Slow

Artikelen 1 tot 10 van 17 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. grand, tents, workshop, textiel, verven met planten,natuurlijke verfstoffen, stof, afval, dye, plant dye, verven, wol, katoen, duurzaam, Rotterdam, Amsterdam, biologisch, organic, verfbad, kleur, blauw, verven met planten, dye, ecologisch, grandteints, na

  XL naturual dye day/ GRAND TEINTS/ Eigen materiaal verven/ zondag 15 december 2019

  € 90,00

  Wil je in een dag de basis van het verven met klassieke natuurlijke verfstoffen leren en meteen stoffen en garens verven? Dit is de enige masterclass waar je zelf materiaal mee kan nemen of kan kopen om te verven.

  "Grand Teints”.. is een verzamelnaam voor een aantal klassieke verfplanten die hun kwaliteit qua kleurecht en lichtechtheid bewezen hebben. We gaan een dag lang materiaal verven met Indigo (blauw), Meekrapwortel (rood), en Reseda/ Wouw (geel). Met deze prachtige verfbaden maken we zoveel mogelijk mooie kleuren doormiddel van vervolgbaden (reseda+indigo= appeltjes groen). Er kan dus een grote diversiteit aan kleuren worden geverfd.

  ---------

  Do you want to learn the basics of dyeing with classic natural dyes in one day and at the same time dye some fabrics and yarns for yourself? This is the only masterclass where you can bring your own material or buy it and dye it.

  "Grand Teints" is a collective name for a number of classic dye plants that have proven their quality in terms of color fastness and light fastness. We are going to dye with Indigo (blue), Madder (red), and Reseda / Wouw (yellow) and cochineal. The colors can be combined so there are many different colors and shades possible.

  Programma:

  11.00 uur Ontvangst. Presentatie over de verfplanten Indigofera tinctoria, Rubia Tictorum en Reseda Luteola.
  11.45 uur Indigo bad maken
  12.15 beits baden maken en beitsen
  12.30 Baden aan maken met Reseda en Meekrap
  evt. kan er tot de lunch geverfd worden met Indigo
  Lunch
  13.15 simpele introductie van een aantal Shibori technieken voor het maken van meerkleurige patronen
  13.40 - 16.15 Na de lunch kan het gebeitste materiaal geverfd worden. Materiaal kan in verschillende baden na elkaar geverfd worden.
  16.15 afsluiting en opruimen

  Annuleren kan tot 1 week van te voren. De workshop is inclusief lunch. Parkeren is gratis.

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de masterclass/ workshop.  

  De workshops zijn op onder andere op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

  Tijd: 11 uur tot ongeveer 16.30 uur

  Zou je voor deze workshop zelf wat willen meenmen voor lunch? 

  Locatie: Gouwstraat 56c, Rotterdam
  Tijd: 11-16.30 

  Inschrijving is definitief na betaling. Als er minder dan 6 inschrijvingen zijn wordt de workshop een week van te voren gecanceled. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop.

  Voor meer info: maaike@textielfabrique.nl 

   

   
  Meer info
 2. workshop verven met planten, natuurlijke verfstoffen, indigo en afval

  De grote indigo masterclass.. Alles wat je wilt weten over verven met indigo, vrijdag 6 maart 2020

  € 110,00

  Deze masterclass biedt een zeer uitgebreide introductie op het verven met natuurlijke indigo. Je leert meer over de achtergrond van de verfplant (Indigofera tinctoria)  en je leert hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten en een wat grotere lap.

  Je leert over het voor en na behandelen van je materiaal en het verfprocces zelf.

  Tevens krijg je een introductie in indigo resist technieken (katazome, shibori, kazuri). 

  De workskhop is inclusief materiaal. Je hoeft dus niets mee te nemen. Ervaring is niet nodig.


  Zaterdag van 11.00 uur tot ongeveer 16.30/ 17.00 uur, Gouwstraat 56c, Rotterdam.

  De workshop is inclusief lunch en inclusief materiaal.

  Inschrijving is definitief na betaling. Let op de site geeft soms betaal problemen; Je kan je ook opgeven per mail: texteilfabrique@gmail.com

   

   

   
  Meer info
 3. zokin-sashiko-workshop-repair-boro

  Repair, quilt en borduur workshop: Sashiko / Boro in Rotterdam, zondag 24 mei 2020

  € 90,00

   

  Workshop Sashiko quilten / Boro Stitching en Jeans Repair in Rotterdam, Gouwstraat 56c

  De sashiko techniek is ontwikkeld om dikke en gelagde kleding en textiel te maken of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de verschillende techniek en de mogelijkheden die toe te passen. Die zijn zowel fucntioneel als decoratief. Je voert een reparatie uit, je probeert patronenen uit en maakt een kleine quilt. 

  Ervaring niet noodzakelijk

  Dingen die aan de orde komen:

  -repareren en verstevigen van diverse dikke en dunne materialen
  -geschiedenis van de techniek in Japan
  -betekenis van de diverse gebruikte patronen.
  -het uittekenen en overzetten van patronen.
  -het vergroten en verkleinen van patronen.
  -regels en handige tips voor precisie in het werken met patronen.
  -maken van materiaal en kleurkeuzes 
  -mogelijke toepassingen van de gebruikte technieken 

  Na de workshop is er de mogelijkheid om (natuurlijk geverfd) sashiko garen en andere materialen aan te schaffen.

  workshop zijn inclusief materiaal. De naald mag je mee naar huis nemen.  

  Workshops is van 11.00 tot 17.00 en inclusief (vagatarische) lunch..

  Inschrijving is definitief na betaling. 

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. Let op. De site geeft soms betaalporblemen. Aanmelden kan ook per mail: textielfabrique@gmail.com  Meer info
 4. boro sashiko workshop

  workshop Sashiko borduren / denim repair / quilten / Boro Stitching in Rotterdam, vrijdag 17 januari 2020

  € 90,00

  Workshop Modern Sashiko / Boro Stitching en Jeans Repair in Rotterdam, Gouwstraat 56c

  Sashiko is een Japanse reparatie / recycle techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en repareert je eigen jeans en tekent op stof een modern sashiko patroon om te borduren.

  workshop zijn inclusief materiaal (sashiko garen, tekenstift en naaldenset en een stuk blauwe canvas)

  Workshops is van 11.00 tot 17.00 en inclusief thee en iets lekkers

  Inschrijving is definitief na betaling. Als er minder dan 4 inschrijvingen zijn wordt de workshop een week van te voren gecanceled of bij het middag programma gevoegd. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop.

  Meer informatie is te vinden op de blog.

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. 
  Voor meer informatie of het doorgeven van de datum: maaike@textielfabrique.nl 

  Meer info
 5. Workshop Katazome printen in Rotterdam, vrijdag 23 maart 2018

  Masterclass Indigo dye/ Katazome printen in Rotterdam, vrijdag 24 januari

  € 110,00

  Masterclass Katazome

  In Japan heb ik kennis gemaakt met de techniek van het Katazome printen. Katazome betekent letterlijk "repeat dying" (型 染 め) en is een Japanse methode voor het verven van stoffen met behulp van een resistpasta aangebracht via een stencil. Eerst wordt een ontwerp overgebracht naar een stuk met de hand gemaakt katazoompapier genaamd "shibugami". Het ontwerp wordt in de shibugami gesneden met behulp van een zeer scherp mes, lasersnijder of perforator. Daarna wordt een kleefrijstmeelmengsel aangebracht met een borstel of een gereedschap zoals een paletmes. Waar het pastamengsel de doek bedekt en doordringt, zal de later aangebrachte verf niet doordringen.

  Katazome is een betaalbare en duurzame techniek om mee te drukken. Je maakt een stencils die steeds hergebruikt kunnen worden. Er worden geen chemicalien gebruikt / je hoef geen raam te belichten of een zeefdrukwerkplaats te hebben om er mee aan de slag te gaan. Je kan ook met de pasta direct op de stof schilderen.

  Wat gaan we doen in de workshop: 

  Het maken van een indigo bad
  Het ontwerpen van een print voor een stencil of tekening. 
  Stencel snijden van een sjabloon (je kan ook kiezen voor het maken van stippel patroon en deze maken met een pons voor 2,4 6 mm gaatjes).
  Het printen met rijstpasta
  Het verven van het patroon in de indigo 

  Workshops is van 11.00 tot 17.00 en inclusief lunch

  Inschrijving is definitief na betaling. Deze workshop gaat alleen door als er min. 8 ischrijvingen zijn. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop.

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. 
  Voor meer informatie of het doorgeven van de datum: maaike@textielfabrique.nl 

  Meer info
 6. Een dagje weven voor moeder en dochter/ zoon of oma en kleinkind

  Een middagje weven voor moeder en dochter/ zoon of oma en kleinkind, zondag 16 februari 2020 Rotterdam

  € 25,00

  !! Let op soms lukt het niet om te betalen via de site. (we zijn aan een nieuwe site bezig). Je kan ook inschrijven per mail: textielfabrique@gmail.com

  Weven is super leuk en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Samen met een ouder of oma leren weven is helemaal leuk. 

  Zet samen een echt weefgetouw op en probeer je diverse simpele technieken in mooie kleuren. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Je werkt in teams van 2. Naast het weven op een getouw kan je ook een leuk klein wandtapijtje maken op een simpel weefraam/ karton.

  Om je te inspireren en je een mooie introductie te geven op het weven hebben we speciaal voor jou wat leuke simpele technieken uitgewerkt. Kijk ook eens op onze pinterest pagina wat deelnemers zoal geweven hebben bij Textielfabrique.

  Dit zijn de technieken die je  kan leren die dag:

  -Het opzetten van een weefraam/ materiaal keuze/ planning & ontwerp
  -Linnenbinding

  -Ribbinding (maak een klein wandtapijtje!)
  -Weven met een pick up stick
  -Keperbinding
  -Patroonweefsels
  -Voddenweven

  Heb je zelf iets bijzonders wat je wilt leren? vraag het dan. Misschien kunnen we het meenemen in de dag.

  Kom een dagje weven en probeer meerdere weeframen en technieken uit. Kijk eens op pinterest voor leuke voorbeelden: Vodden wevenkleine weefselsweven op de Cricket Loom en nog meer inspiratie... 

  De prijs is per persoon. Opgeven min. per 2 personen. (oma + kleinkind, dochter+ moeder, vader + zoon, zus + zus etc. )

  Datum: zondag 22 september
  Tijd: 13:00 - ±16.30
  Locatie: Textielfabrique studio, Gouwstraat 56c, Rotterdam
  Inclusief gebruik weefgetouw en materiaal

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. 
  Voor meer informatie: maaike@textielfabrique.nl 

   

   
  Meer info
 7. workshop natuurlijk verven met o.a lokale planten, afval en indigo

  Masterclass verven met Indigo, natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval in Rotterdam, vrijdag 7 februari 2020

  € 90,00

  Deze workshop biedt een introductie op het verven met natuurlijke indigo, andere natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. We beitsen in de deze workshop met plantaardige beitsmiddelen.

  De worskhop is inclusief materiaal. Je hoeft dus niets mee te nemen. Ervaring is niet nodig.

  Na deze workhop kan je zelfstandig verfbaden aanmaken voor het verven van wol en katoen. Je gaat naar huis met de recepten en de stalen die je hebt geverfd tijdens de workshop. 
   
  De workshops zijn op onder andere op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

  Vrijdag van 11.00 uur tot ongeveer 16.30/ 17.00 uur, Gouwstraat 56c, Rotterdam.

  Inschrijving is definitief na betaling. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop. Kan je niet mail dan voor een nieuwe datum.

  Let op!! betalingen via de webshop gaan wel eens fout (ik ben met een nieuwe stie bezig). Je kan je ook via mail opgeven: textielfabrique@gmail.com

   

   
  Meer info
 8. Master: Linum usitatissimum (linnen/ vlas) plant, vezel, spinnen, afbind en verftechnieken

  Dag 1. Master: Linum usitatissimum (linnen/ vlas) plant, vezel, spinnen, afbind en verftechnieken zaterdag 28 maart 2020

  € 110,00

  Linnen is een extreem sterke, mooie en absorberende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al het huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland. Afgelopen jaar is CCNL samen met Artez de uitdaging aangingen om ons mee te nemen in het hele proces van het cultiveren van vlas. Je kan het proces hier volgen en eventueel mee helpen met kweken en oogsten. Master: Leer alles over de oudste vezel ter wereld. In een twee daagse Masterclass leer je meer over de historie het gebruik, de groei en verwerking van vlas, het spinnen van de vlas vezel, het verven van het linnen garen en de verwerking van linnen in weefsels als ook het nabehandeling en het onderhoud hier van. Linum usitatissimum Linnen is een extreem sterke, mooie absorberende en glanzende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al onze huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland. Het oudste stuk linnen textiel is te dateren op -35000 v.Chr. en is gevonden in Georgie. In het antieke Egypte werd massaal geproduceerd en was gekend om zijn verfijning. De Egyptenaren gebruikten de linnen banden ook voor het mummificeer proces omdat het goed vocht vasthield zonder te rotten. Het Franse woord “linceul”, betekend: “stof is die het dode lichaam bedekt” is verbonden met het de herkomst van het woord linnen. In 789 besloot Karel de Grote een wet te maken, waarbij elke Franse familie verplicht werd de benodigde apparatuur te bezitten om het linnen te verwerken. Tot de XVIII eeuw was het linnen daarom extreem populair en een echte bron van rijkdom voor West-Europa, gebruikt voor huishoudelijk textiel, voor kerken wandtapijten en koninklijk textiel. De franse gebruikten de stof ook voor het maken waterdichte zeilen en innoveerden het weefproces wat onder Napoleon resulteerde in de eerste mechanische machine die vlas verwerkte. Later in 1790 opgevolgd door de uitvinding van de eerste volautomatische weefmachine ontwikkeld door Joseph-Marie Jacquard. Niet veel later zou Joseph-Marie Jacquard het zelfde mechanische procedé gebruiken voor de eerste rekenmachine, voorloper van de computer. Tot de komst van goedkopere katoen was linnen over heel Europa mateloos populair. Er bestaan diverse kwaliteiten en bewerkingen om het materiaal te veredelen. Resten en grovere overblijfsels werden gebruikt voor het maken van zakken om oogst en granen op de te slaan. Vlasplanten worden 1 meter hoog en hebben prachtige kleine paarse bloemetjes. De plant, de zaden en de olie worden gebruikt voor veel duurzame producten. Dag 1. Plant, vezel, spinnen, afbind en verftechnieken Locatie: Gouwstraat 56c, Rotterdam Inclusief Lunch en materiaal PROGRAMMA 11:00 welkom 11:15 Korte introductie op het vlas vezel: groei, historie, gebruik (presentatie op scherm, pdf wordt nagezonden) 11:15-12:00 Het kammen en het spinnen van het vlas. Na een korte uitleg is er tijm om de techniek in de praktijk te brengen. 12:00 - 13:00 verschillende afbind verftechnieken. Uitleg en praktijk. En een eerste voorbehandeling van het garen ter voorbereiding van het verven. 13:00-13.30 Lunch 13.30- 14.40 Introductie op het verven van linnen met natuurlijke verfstoffen. Na de uitleg worden de verfbaden gemaakt. 14.40 2e ronde voorbehandelingen linnen garen 14:50 het verven van het materiaal 15:50 2e verfronde (dubbeldye) 16.50 Nabehandeling materiaal 17:00 Eind. Materiaal wordt nat meegenomen. Meer info
 9. masterclass verven met natuurlijke verfstoffen (incl. indigo), locale planten en afval, zaterdag 7 maart

  masterclass verven met natuurlijke verfstoffen (incl. indigo), locale planten en afval, zaterdag 7 maart

  € 90,00

  Deze workshop biedt een introductie op het verven met natuurlijke indigo, andere natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. We beitsen in de deze workshop met plantaardige beitsmiddelen.

  De worskhop is inclusief materiaal. Je hoeft dus niets mee te nemen. Ervaring is niet nodig.

  Na deze workhop kan je zelfstandig verfbaden aanmaken voor het verven van wol en katoen. Je gaat naar huis met de recepten en de stalen die je hebt geverfd tijdens de workshop. 
   
  De workshops zijn op onder andere op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

  Vrijdag van 11.00 uur tot ongeveer 16.30/ 17.00 uur, Gouwstraat 56c, Rotterdam.

  Inschrijving is definitief na betaling. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop. Kan je niet mail dan voor een nieuwe datum.

  Let op sosm lukken de betalingen niet (we zijn bezig met een nieuwe site). Mail dan even...

  Voor meer info of betaling via overmaking: textielfabrique@gmail.com

   

   
  Meer info
 10. Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  € 90,00

  Japanse verf en patroon technieken (Verven met natuurlijke indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko)

  Doe mee aan de workshop en leer een veelvoud aan Japanse patroon technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persee noodzakelijk voor de workshop.

  De workshop is inclusief materiaal en lunch

  !! let op mocht de betaling niet lukken (we zijn bezig met een nieuwe site) stuur dan even een mailtje!
  Voor meer informatie of inschrijving per mail: textielfabrique@gmail.com 

  Technieken en begrippen die aan bod komen:

  Indigo

  Het verven met natuurlijke indigo is verbonden meet veel Japanse klassieke textieltechnieken. In de workshop leer je hoe je een verfbad maakt en verven materiaal om later te verwerken. 

  Shibori

  Het gebruik van vouw- en of stiktechnieken die voorkomen dat delen van de stof geverfd worden. Shibori is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid patroon/ verftechnieken op basis van klemmen, stikken, vouwen en binden. In de workshop leer je een aantal shibori technieken en verf je je gemaakte Shibori stukken in het indigo verfbad. 

  Itaijme

  Techniek waarbij stof gevouwen en tussen plaatjes geklemd wordt om te voorkomen dat de verfstof in de stof dringt. Door de stof losser of vaster te klemmen bepaal je zelf de scherp of vloeiend de lijnen van een patroon zijn.

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof te trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. Doe je ook mee met de workshop „Japanse weeftechnieken” bij het textielmusuem dan kun je in deze workshop garen verven om later in de andere workshop mee te weven. Je leert meer over de mogelijkheden van deze techniek en verft mogelijk garens om later mee te werken. 

  Sashiko

  Sashiko is een Japanse reparatie / recycle borduur techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Kleding gemaakt in deze techniek wordt Boro textiel genoemd. In de workshop leer je meer over de achtergrond en mogelijkheden van deze mooie en simpele techniek en maakt een eigen Sashiko proeflap.

  Datum: Zaterdag 21 decemebr 2019
  Locatie: Textielfabrique / Gouwstraat 56c
  Tijd: 11:00 - 16.30

  Parkeren is gratis hier! voor openbaar verzoer gebruik de reisplanner www.9292ov.nl

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 17 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren