.

natuurlijk verven

natuurlijk verven

 Wil je leren verven met natuurlijke verfstoffen dan ben je van harte welkom om een workshop bij ons te volgen. In de introductiecursus leer je in een middag de basis. Wil je liever zelf aan de slag? Voor een aantal verfstoffen bieden we receptenboekjes aan die je kan downloaden. Hierin informatie over de verfplant, de achtergrond van de verfplant en het gebruik er van en natuurlijk het recept en tips. Ook verkopen we diy pakketjes met Indigo, Meekrap en Cochenille. Op de website van Maiwa.com vindt je veel gratis recepten. 

Artikelen 1 tot 10 van 19 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. verfplant RABARBER Lillterrsjö - Rhubarb

  verfplant RABARBER - Rhubarb - Rheum

  € 1,95

  Zaaimethode

  Zaaien: op een zaaibedje of in een zaaibak van april-juli. Dek de zaden toe met een laagje grond en doe er (vlies)doek overheen. Na de eerste groei verspenen en later uitplanten.

  Verven met rabarber

   

  Planten waar alle onderdelen van te gebruiken zijn zoals bij de Rabarber zijn natuurlijk extra leuk om in de tuin te hebben en te gebruiken. Van de stelen maak je heerlijke taartjes en toetjes en de rest van plant kan je gebruiken voor het verven stoffen en garens. Textielfabrique verkoopt zowel de zaden als de gedroogde wortels van deze plant.

  De wortels van deze eetbare rabarber plant evenals de bladeren produceren licht-en wasechte tinten van geel en oranje. De wortels zijn een belangrijke bron van kleurstof in Nepal en Tibet. De bladeren van rabarber kan ook worden gebruikt als beitsmiddel. 

  Rabarber is een lid van de duizendknoop (Polygonaceae) familie, net als de Japanse Indigo en komt van nature voor in Azië. Momenteel zijn er zowel in Azië, Afrika en Europa vele variaties van de plant te vinden. In China worden de wortels voor medicinaal gebruik geoogst.  

  Rabarber is een vaste plant, met grote driehoekige bladeren op een lange, dikke bladsteel en kleine groenachtig witte bloemen, die groeien uit de ondergrondse wortelstokken. 

  Voor garens en stoffen op de foto heb ik gedroogde wortel gebruikt. Met 100 gram verfstof kan je 100 gram diep goudgeel verven en daarna nog zo’n 300 gram in lichtere tinten. Gebruik je verse wortel. Was deze dan goed en hak ze in kleine stukjes. Opzetten en een half uur tegen de kook aan op laten staan. Afgieten en gebeitst garen of stof (liefst wol of zijde) aan het bad toevoegen. Het materiaal goed door het bad halen de eerste 10 minuten.. Daarna een dag of nacht laten staan.

  De bladeren geven lichtere tinten maar ideaal als bewijsmiddel. Let wel op dat je een deksel op de pan doet want het bladmateriaal bevat oxaalzuur en is giftig.Goed ventileren dus.

  Met het afkooksel van een pond rabarberbladeren kan je ± 1,5 kilo materiaal beitsen. Kook de bladeren voor een uur om de tannine te extraheren. Voor de wortels geld. Goed afspoelen. In stukjes knippen/ hakken. Een half uur tegen de kook. Zeven en het gebeitste materiaal (liefst proteine vezels zoals wol of zijde) aan het bad toevoegen. Het materiaal 10 minuten inverven (rustig door het bad bewegen) en daarna een dag of nacht laten staan. Spoelen..

   
   
   
  Meer info
 2. 50 gram of natural Indigo pigment from the Indigofera tinctoria plant to dye wool and fabrics

  200 gram indigo

  € 35,00

  200 gram of natural Indigo pigment from the Indigofera tinctoria plant to dye wool and fabrics ps. bij haast even mailen (maaike@textielfabrique.nl). Meestal is de verzendtijd 1 dag. Meer info
 3. 100 gram geelhout natuurlijke verfstof

  100 gram geelhout

  € 3,95

  Geelhoud, ook wel bekend als fustic. Afkomstig van mulberry boom uit is Mexico tot Argentinië. De verfstof produceert een gele kleur . Zeer oude historische kleur. o.a bekend van het kleuren van kaki stoffen voor Amerikaanse militaire kleding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Meer info over verven met natuurlijke verfstoffen vindt je in de datasheet van Maiwa (pdf).

   

   
  Meer info
 4. rubia-tinctorum-madder-meekrap-madder-natuurlijk verven

  100 gram meekrapwortel / madder / fermented madder

  € 14,95

  100 gram Rubia Tinctorum, madder, meekrap ofwel turks rood. 

  De plantaardige kleurstof van de wortels van de meekrap plant wordt al eeuwen gebruikt voor het verfen van rode stoffen en garens.  

  Meekrap werd vroeger als landbouwproduct vooral geteeld voor de rode kleurstof alizarine, die werd gebruikt voor het kleuren van textiel en leer. Daarnaast wordt er al sinds de oudheid een medicinale werking aan deze plant toegeschreven.

  Recept:

  Gebruik bijvoorbeeld 35 % madder ten opzichte van het te verven materiaal (100%) voor medium tot donker rood.

  Voor het beitesen:

  Gebruik 50% plantaardige symplocos ten opzichte van het te verven materiaal (100%) 

  Of gebruik 20% aluin ten opzichte van het te verven materiaal (100%) 

   

  Meer info
 5. gebluste kalk

  100 gram calcium carbonaat/ kalk

  € 2,50

  100 gram calcium carbonaat. Calcium carbonaat wordt gebruikt bij het reinigen en verven van plantaardige vezels met natuurlijke verfstoffen Calciumcarbonaat is een veel voorkomende stof die gevonden wordt in gesteenten over de hele wereld, en is het hoofdbestanddeel van schelpen van mariene organismen, parels, slakken en in eierschalen. Het wordt gevonden in aragoniet, calciet, krijt, kalksteen en marmer en de chemische formule is CaCO3. Calcium carbonaat wordt gebruikt om hard water te maken. Door het toevoegen van 7% kalk verdiepen de kleuren bij sommige verfstoffen (bijv. Meerkrap + natuurlijke vezel).

   

  Meer info
 6. workshop natuurlijk verven met o.a lokale planten, afval en indigo

  Masterclass verven met Indigo, natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval in Rotterdam, vrijdag 7 februari 2020

  € 90,00

  Deze workshop biedt een introductie op het verven met natuurlijke indigo, andere natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. We beitsen in de deze workshop met plantaardige beitsmiddelen.

  De worskhop is inclusief materiaal. Je hoeft dus niets mee te nemen. Ervaring is niet nodig.

  Na deze workhop kan je zelfstandig verfbaden aanmaken voor het verven van wol en katoen. Je gaat naar huis met de recepten en de stalen die je hebt geverfd tijdens de workshop. 
   
  De workshops zijn op onder andere op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

  Vrijdag van 11.00 uur tot ongeveer 16.30/ 17.00 uur, Gouwstraat 56c, Rotterdam.

  Inschrijving is definitief na betaling. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop. Kan je niet mail dan voor een nieuwe datum.

  Let op!! betalingen via de webshop gaan wel eens fout (ik ben met een nieuwe stie bezig). Je kan je ook via mail opgeven: textielfabrique@gmail.com

   

   
  Meer info
 7. Workshop Katazome printen in Rotterdam, vrijdag 23 maart 2018

  Masterclass Indigo dye/ Katazome printen in Rotterdam, vrijdag 24 januari

  € 110,00

  Masterclass Katazome

  In Japan heb ik kennis gemaakt met de techniek van het Katazome printen. Katazome betekent letterlijk "repeat dying" (型 染 め) en is een Japanse methode voor het verven van stoffen met behulp van een resistpasta aangebracht via een stencil. Eerst wordt een ontwerp overgebracht naar een stuk met de hand gemaakt katazoompapier genaamd "shibugami". Het ontwerp wordt in de shibugami gesneden met behulp van een zeer scherp mes, lasersnijder of perforator. Daarna wordt een kleefrijstmeelmengsel aangebracht met een borstel of een gereedschap zoals een paletmes. Waar het pastamengsel de doek bedekt en doordringt, zal de later aangebrachte verf niet doordringen.

  Katazome is een betaalbare en duurzame techniek om mee te drukken. Je maakt een stencils die steeds hergebruikt kunnen worden. Er worden geen chemicalien gebruikt / je hoef geen raam te belichten of een zeefdrukwerkplaats te hebben om er mee aan de slag te gaan. Je kan ook met de pasta direct op de stof schilderen.

  Wat gaan we doen in de workshop: 

  Het maken van een indigo bad
  Het ontwerpen van een print voor een stencil of tekening. 
  Stencel snijden van een sjabloon (je kan ook kiezen voor het maken van stippel patroon en deze maken met een pons voor 2,4 6 mm gaatjes).
  Het printen met rijstpasta
  Het verven van het patroon in de indigo 

  Workshops is van 11.00 tot 17.00 en inclusief lunch

  Inschrijving is definitief na betaling. Deze workshop gaat alleen door als er min. 8 ischrijvingen zijn. Zijn er meer dan 8 inschrijvingen dan wordt er een nieuwe datum gepland voor een 2e workshop.

  Reservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. 
  Voor meer informatie of het doorgeven van de datum: maaike@textielfabrique.nl 

  Meer info
 8. ijzersulfaat

  100 gram ijzersulfaat

  € 4,95

  100 gram ijzersulfaat. Wordt gebruikt als extra beits en om kleuren donkerder/ grijzer te maken. Niet innemen. Kan wol aantasten..

  Zelf gebruik ik indigo + walnoot voor de grijstingen..

   

   
  Meer info
 9. gebluste kalk

  100 gram arabische gom

  € 3,50

  100 gram arabische gom voor het maken van zeefdrukpasta

   

   
  Meer info
 10. rubia-tinctorum-madder-meekrap

  100 gram meekrapwortel / madder / turkey red

  € 3,95

  100 gram Rubia Tinctorum, madder, meekrap ofwel turks rood. 

  De plantaardige kleurstof van de wortels van de meekrap plant wordt al eeuwen gebruikt voor het verfen van rode stoffen en garens.  

  Meekrap werd vroeger als landbouwproduct vooral geteeld voor de rode kleurstof alizarine, die werd gebruikt voor het kleuren van textiel en leer. Daarnaast wordt er al sinds de oudheid een medicinale werking aan deze plant toegeschreven.

  Recept:

  Gebruik bijvoorbeeld 35 % madder ten opzichte van het te verven materiaal (100%) voor medium tot donker rood.

  Voor het beitesen:

  Gebruik 50% plantaardige symplocos ten opzichte van het te verven materiaal (100%) 

  Of gebruik 20% aluin ten opzichte van het te verven materiaal (100%) 

   

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 19 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren