.

Indigo

Indigo

Textielfabrique organiseerd jaarlijks vele indigo workshops. De workshops vinden plaats in mijn eigen studio in Rotterdam. Op verzoek kunnen we op een locatie naar vraag een workshop organiseren. Neem een kijkje in wat er allemaal geverfd wordt tijdens de workshop op Instagram.

Onze natuurlijke indigo (indigofera tinctoria) is van een zeer goede kwaliteit. Deze is afkomstig uit India en wordt geleverd door een bedrijf wat alleen natuurlijke verfstoffen teelt. Een indigo vat is jaren houdbaar en kan na gebruik eventueel in de tuin gecomposteerd worden. (foto genomen in Textielfabrique winkel door Simply Slow)

Artikelen 1 tot 10 van 13 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. indigo pigment

  50 gram plantaardige indigo verfstof

  € 9,95

  50 gram natuurlijk Indigo pigment van de Indigofera tinctoria plant. Het pigment kan gebruikt worden voor het verven van wol en stof of gebruikt worden als pigment in verf om te schilderen.

  Zie hier de info sheet en recepten: "the organic vat" van Maiwa

  Meer info
 2. indigo DIY starterkit biologisch verfbad

  Vernieuwd!! Indigo DIY kit met 50 gram natuurlijke indigo

  € 20,00

  De Indigo DIY kit bevat alle ingrediënten om een afbreekbaar verfbad met indigo te maken. Bevat 50 Indigo, 150 gram vruchtensuiker, 100 gram gebluste kalk, receptenboek. Je kan met met dit pakket een flinke pan indigo maken. Het receptenboekje wordt je digitaal gestuurd per mail. 

  Zelf regelen:
  Eenafsluitbaar potje en een stuk of 15 knikkers.
  Pan (liefst roestvrijstaal)
  Warmtebron of waerkoker 

   

   
  Meer info
 3. gebluste kalk

  100 gram calcium carbonaat/ kalk

  € 2,50

  100 gram calcium carbonaat. Calcium carbonaat wordt gebruikt bij het reinigen en verven van plantaardige vezels met natuurlijke verfstoffen Calciumcarbonaat is een veel voorkomende stof die gevonden wordt in gesteenten over de hele wereld, en is het hoofdbestanddeel van schelpen van mariene organismen, parels, slakken en in eierschalen. Het wordt gevonden in aragoniet, calciet, krijt, kalksteen en marmer en de chemische formule is CaCO3. Calcium carbonaat wordt gebruikt om hard water te maken. Door het toevoegen van 7% kalk verdiepen de kleuren bij sommige verfstoffen (bijv. Meerkrap + natuurlijke vezel).

   

  Meer info
 4. ijzersulfaat

  100 gram ijzersulfaat

  € 4,95

  100 gram ijzersulfaat. Wordt gebruikt als extra beits en om kleuren donkerder/ grijzer te maken. Niet innemen. Kan wol aantasten..

  Zelf gebruik ik indigo + walnoot voor de grijstingen..

   

   
  Meer info
 5. gebluste kalk

  100 gram arabische gom

  € 3,50

  100 gram arabische gom voor het maken van zeefdrukpasta

   

   
  Meer info
 6. Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  € 90,00

  Japanse verf en patroon technieken (Verven met natuurlijke indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko)

  Doe mee aan de workshop en leer een veelvoud aan Japanse patroon technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persee noodzakelijk voor de workshop.

  De workshop is inclusief materiaal en lunch

  !! let op mocht de betaling niet lukken (we zijn bezig met een nieuwe site) stuur dan even een mailtje!
  Voor meer informatie of inschrijving per mail: textielfabrique@gmail.com 

  Technieken en begrippen die aan bod komen:

  Indigo

  Het verven met natuurlijke indigo is verbonden meet veel Japanse klassieke textieltechnieken. In de workshop leer je hoe je een verfbad maakt en verven materiaal om later te verwerken. 

  Shibori

  Het gebruik van vouw- en of stiktechnieken die voorkomen dat delen van de stof geverfd worden. Shibori is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid patroon/ verftechnieken op basis van klemmen, stikken, vouwen en binden. In de workshop leer je een aantal shibori technieken en verf je je gemaakte Shibori stukken in het indigo verfbad. 

  Itaijme

  Techniek waarbij stof gevouwen en tussen plaatjes geklemd wordt om te voorkomen dat de verfstof in de stof dringt. Door de stof losser of vaster te klemmen bepaal je zelf de scherp of vloeiend de lijnen van een patroon zijn.

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof te trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. Doe je ook mee met de workshop „Japanse weeftechnieken” bij het textielmusuem dan kun je in deze workshop garen verven om later in de andere workshop mee te weven. Je leert meer over de mogelijkheden van deze techniek en verft mogelijk garens om later mee te werken. 

  Sashiko

  Sashiko is een Japanse reparatie / recycle borduur techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Kleding gemaakt in deze techniek wordt Boro textiel genoemd. In de workshop leer je meer over de achtergrond en mogelijkheden van deze mooie en simpele techniek en maakt een eigen Sashiko proeflap.

  Datum: Zaterdag 21 decemebr 2019
  Locatie: Textielfabrique / Gouwstraat 56c
  Tijd: 11:00 - 16.30

  Parkeren is gratis hier! voor openbaar verzoer gebruik de reisplanner www.9292ov.nl

  Meer info
 7. indigo recepten boekje met achtergrond informatie/ download

  indigo recepten boekje met achtergrond informatie/ download

  € 5,00

  Indigo recepten boekje met achtergrond info en handige tips. In deze pdf vindt je alles voor het maken van een indigo bad. Niet moeilijk maar je moet je wel even kort inlezen. Dit is een workshop in de vorm van een pdf. Je kan meteen een indigo bad maken als je naast het recept ook 50 gram indigo, 100 gram gebluste kalk en 200 gram fructose besteld. 

  Verder heb je alleen een grote pan en als het kan een potje met knikkers nodig. En natuurlijk een warmte bron. Je kan hiermee een groot verfbad aanmaken van ± 30 liter. Je kan er 500 gram stof mee verven. Of nog meer in lichtere tinten. Je verft gewoon door tot de indigo op is. 

  Succes!

  Meer info
 8. weef masterclass Linum usitatissimum / linnen

  Dag 2. weef masterclass Linum usitatissimum / linnen zondag 29 maart 2020

  € 110,00

  Linnen is een extreem sterke, mooie en absorberende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al het huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland. Afgelopen jaar is CCNL samen met Artez de uitdaging aangingen om ons mee te nemen in het hele proces van het cultiveren van vlas. Je kan het proces hier volgen en eventueel mee helpen met kweken en oogsten.

   

  Master:

   

  Leer alles over de oudste vezel ter wereld. In een twee daagse Masterclass leer je meer over de historie het gebruik, de groei en verwerking van vlas, het spinnen van de vlas vezel, het verven van het linnen garen en de verwerking van linnen in weefsels als ook het nabehandeling en het onderhoud hier van. 

   

  Linum usitatissimum

   

  Linnen is een extreem sterke, mooie absorberende en glanzende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al onze huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland.

   

  Het oudste stuk linnen textiel is te dateren op -35000 v.Chr. en is gevonden in Georgie. In het antieke Egypte werd massaal geproduceerd en was gekend om zijn verfijning. De Egyptenaren gebruikten de linnen banden ook voor het mummificeer proces omdat het goed vocht vasthield zonder te rotten. 

   

  Het Franse woord “linceul”, betekend: “stof is die het dode lichaam bedekt” is verbonden met het de herkomst van het woord linnen. In 789 besloot Karel de Grote een wet te maken, waarbij elke Franse familie verplicht werd de benodigde apparatuur te bezitten om het linnen te verwerken. Tot de XVIII eeuw was het linnen daarom extreem populair en een echte bron van rijkdom voor West-Europa, gebruikt voor huishoudelijk textiel, voor kerken wandtapijten en koninklijk textiel. 

   

  De franse gebruikten de stof ook voor het maken waterdichte zeilen en innoveerden het weefproces wat onder Napoleon resulteerde in de eerste mechanische machine die vlas verwerkte. Later in 1790 opgevolgd door de uitvinding van de eerste volautomatische weefmachine ontwikkeld door Joseph-Marie Jacquard. Niet veel later zou Joseph-Marie Jacquard het zelfde mechanische procedé gebruiken voor de eerste rekenmachine, voorloper van de computer. Tot de komst van goedkopere katoen was linnen over heel Europa mateloos populair. Er bestaan diverse kwaliteiten en bewerkingen om het materiaal te veredelen. Resten en grovere overblijfsels werden gebruikt voor het maken van zakken om oogst en granen op de te slaan. 

   

  Vlasplanten worden 1 meter hoog en hebben prachtige kleine paarse bloemetjes. De plant, de zaden en de olie worden gebruikt voor veel duurzame producten.

   

  Dag 2. Linum usitatissimum / linnen weef masterclass

  11:00 welkom

  11:15 Korte introductie op het vlas vezel: groei, historie, verschillende soorten kwaliteiten linnen garens en specifieke linnen weeftechnieken zoal damast weven. (presentatie op damast getouw & presentatie op scherm, pdf. Deze wordt nagezonden)

  12:00 Natuurlijk en handgeverfd garen haspelen en overzetten op weefspoetjes. Introductie op weven met linnen en instructie. Opzetten schering.

  Je kan een keuze maken uit verschillende getouwen. Bandweven op een inlle loom, 4 schacht tafel getouw, rigid heddle getouw e.a 

  13:00-13.30 Lunch

  16.50 Nabespreking en uitleg over (na)behandeling materiaal

   
  Meer info
 9. gebluste kalk

  100 gram gebluste kalk

  € 2,00

  100 gram gebluste kalk voor het maken van een indigo bad

  recept indigo: 20 gram indigo 40 gram gebluste kalk 60 gram vruchtensuiker (fructose)

   

  Meer info
 10. fructose

  150 gram vruchtensuiker/ Fructose

  € 3,00

  Vruchtensuiker/ Fructose voor het maken van een indigo verfbad (met 50 gram indigo) 150 gram tip: Je kan vruchtensuiker ook gewoon bij de bio winkel kopen in zakken van 500 gram recept voor indigo verfbad: 20 gram indigo 40 gram gebluste kalk 60 gram vruchtensuiker

   

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 13 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren