.

Indigo

Indigo

Textielfabrique organiseerd jaarlijks vele indigo workshops. De workshops vinden plaats in mijn eigen studio in Rotterdam. Op verzoek kunnen we op een locatie naar vraag een workshop organiseren. Neem een kijkje in wat er allemaal geverfd wordt tijdens de workshop op Instagram.

Onze natuurlijke indigo (indigofera tinctoria) is van een zeer goede kwaliteit. Deze is afkomstig uit India en wordt geleverd door een bedrijf wat alleen natuurlijke verfstoffen teelt. Een indigo vat is jaren houdbaar en kan na gebruik eventueel in de tuin gecomposteerd worden. (foto genomen in Textielfabrique winkel door Simply Slow)

Artikelen 1 tot 10 van 13 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. indigo pigment

  50 gram plantaardige indigo verfstof

  € 9,95

  50 gram natuurlijk Indigo pigment van de Indigofera tinctoria plant. Het pigment kan gebruikt worden voor het verven van wol en stof of gebruikt worden als pigment in verf om te schilderen.

  Zie hier de info sheet en recepten: "the organic vat" van Maiwa

  Meer info
 2. indigo DIY starterkit biologisch verfbad

  Vernieuwd!! Indigo DIY kit met 50 gram natuurlijke indigo

  € 20,00

  De Indigo DIY kit bevat alle ingrediënten om een afbreekbaar verfbad met indigo te maken. Bevat 50 Indigo, 150 gram vruchtensuiker, 100 gram gebluste kalk, receptenboek. Je kan met met dit pakket een flinke pan indigo maken. Het receptenboekje wordt je digitaal gestuurd per mail. 

  Zelf regelen:
  Eenafsluitbaar potje en een stuk of 15 knikkers.
  Pan (liefst roestvrijstaal)
  Warmtebron of waerkoker 

   

   
  Meer info
 3. gebluste kalk

  100 gram calcium carbonaat/ kalk

  € 2,50

  100 gram calcium carbonaat. Calcium carbonaat wordt gebruikt bij het reinigen en verven van plantaardige vezels met natuurlijke verfstoffen Calciumcarbonaat is een veel voorkomende stof die gevonden wordt in gesteenten over de hele wereld, en is het hoofdbestanddeel van schelpen van mariene organismen, parels, slakken en in eierschalen. Het wordt gevonden in aragoniet, calciet, krijt, kalksteen en marmer en de chemische formule is CaCO3. Calcium carbonaat wordt gebruikt om hard water te maken. Door het toevoegen van 7% kalk verdiepen de kleuren bij sommige verfstoffen (bijv. Meerkrap + natuurlijke vezel).

   

  Meer info
 4. ijzersulfaat

  100 gram ijzersulfaat

  € 4,95

  100 gram ijzersulfaat. Wordt gebruikt als extra beits en om kleuren donkerder/ grijzer te maken. Niet innemen. Kan wol aantasten..

  Zelf gebruik ik indigo + walnoot voor de grijstingen..

   

   
  Meer info
 5. gebluste kalk

  100 gram arabische gom

  € 3,50

  100 gram arabische gom voor het maken van zeefdrukpasta

   

   
  Meer info
 6. grote indigo workshop

  De grote indigo workshop.. Alles wat je wilt weten over verven met indigo, zaterdag 12 oktober 2019

  € 110,00

  Deze workshop biedt een zeer uitgebreide introductie op het verven met natuurlijke indigo. Je leert meer over de achtergrond van de verfplant (Indigofera tinctoria)  en je leert hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten en een wat grotere lap.

  Je leert over het voor en na behandelen van je materiaal en het verfprocces zelf.

  Tevens krijg je een introductie in indigo resist technieken (katazome, shibori, kazuri). 

  De workskhop is inclusief materiaal. Je hoeft dus niets mee te nemen. Ervaring is niet nodig.


  Zaterdag van 11.00 uur tot ongeveer 16.30/ 17.00 uur, Gouwstraat 56c, Rotterdam.

  De workshop is inclusief lunch en inclusief materiaal.

  Inschrijving is definitief na betaling. Let op de site geeft soms betaal problemen; Je kan je ook opgeven per mail: texteilfabrique@gmail.com

   

   

   
  Meer info
 7. Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  Japanse verf en patroon technieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko). Zaterdag 21 december 2019

  € 90,00

  Japanse verf en patroon technieken (Verven met natuurlijke indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko)

  Doe mee aan de workshop en leer een veelvoud aan Japanse patroon technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persee noodzakelijk voor de workshop.

  De workshop is inclusief materiaal en lunch

  !! let op mocht de betaling niet lukken (we zijn bezig met een nieuwe site) stuur dan even een mailtje!
  Voor meer informatie of inschrijving per mail: textielfabrique@gmail.com 

  Technieken en begrippen die aan bod komen:

  Indigo

  Het verven met natuurlijke indigo is verbonden meet veel Japanse klassieke textieltechnieken. In de workshop leer je hoe je een verfbad maakt en verven materiaal om later te verwerken. 

  Shibori

  Het gebruik van vouw- en of stiktechnieken die voorkomen dat delen van de stof geverfd worden. Shibori is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid patroon/ verftechnieken op basis van klemmen, stikken, vouwen en binden. In de workshop leer je een aantal shibori technieken en verf je je gemaakte Shibori stukken in het indigo verfbad. 

  Itaijme

  Techniek waarbij stof gevouwen en tussen plaatjes geklemd wordt om te voorkomen dat de verfstof in de stof dringt. Door de stof losser of vaster te klemmen bepaal je zelf de scherp of vloeiend de lijnen van een patroon zijn.

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof te trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. Doe je ook mee met de workshop „Japanse weeftechnieken” bij het textielmusuem dan kun je in deze workshop garen verven om later in de andere workshop mee te weven. Je leert meer over de mogelijkheden van deze techniek en verft mogelijk garens om later mee te werken. 

  Sashiko

  Sashiko is een Japanse reparatie / recycle borduur techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Kleding gemaakt in deze techniek wordt Boro textiel genoemd. In de workshop leer je meer over de achtergrond en mogelijkheden van deze mooie en simpele techniek en maakt een eigen Sashiko proeflap.

  Datum: Zaterdag 21 decemebr 2019
  Locatie: Textielfabrique / Gouwstraat 56c
  Tijd: 11:00 - 16.30

  Parkeren is gratis hier! voor openbaar verzoer gebruik de reisplanner www.9292ov.nl

  Meer info
 8. indigo recepten boekje met achtergrond informatie/ download

  indigo recepten boekje met achtergrond informatie/ download

  € 5,00

  Indigo recepten boekje met achtergrond info en handige tips. In deze pdf vindt je alles voor het maken van een indigo bad. Niet moeilijk maar je moet je wel even kort inlezen. Dit is een workshop in de vorm van een pdf. Je kan meteen een indigo bad maken als je naast het recept ook 50 gram indigo, 100 gram gebluste kalk en 200 gram fructose besteld. 

  Verder heb je alleen een grote pan en als het kan een potje met knikkers nodig. En natuurlijk een warmte bron. Je kan hiermee een groot verfbad aanmaken van ± 30 liter. Je kan er 500 gram stof mee verven. Of nog meer in lichtere tinten. Je verft gewoon door tot de indigo op is. 

  Succes!

  Meer info
 9. gebluste kalk

  100 gram gebluste kalk

  € 2,00

  100 gram gebluste kalk voor het maken van een indigo bad

  recept indigo: 20 gram indigo 40 gram gebluste kalk 60 gram vruchtensuiker (fructose)

   

  Meer info
 10. fructose

  150 gram vruchtensuiker/ Fructose

  € 3,00

  Vruchtensuiker/ Fructose voor het maken van een indigo verfbad (met 50 gram indigo) 150 gram tip: Je kan vruchtensuiker ook gewoon bij de bio winkel kopen in zakken van 500 gram recept voor indigo verfbad: 20 gram indigo 40 gram gebluste kalk 60 gram vruchtensuiker

   

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 13 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren