.

zaden verfplanten

Een overzicht van alle verfplanten kan je zien op "Plantaardigheden"

4 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. veldzuring-verfplant-eetbare-plant-veldzuring-Rumex-acetone

  verfplant / eetbare plant veldzuring - Rumex acetone -

  € 2,50

  Verfkleur: rood/roze tinten
  Verfplant. De wortels geven een goede rode kleur om stof of wol mee te verven. 

  Zaaimethode
  Zaaien: april-juli, afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20° C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Een deel zal snel kiemen, er kunnen trage nakomers voorkomen.

  Veldzuring is de meest gebruikte en meest voorkomende zuring. De planten zijn meerjarig, 50-100 cm hoog, met pijlvormig blad en rode tot roze bloeitrossen. Dat deze gewone wilde soort lastig verkrijgbaar is, verbaast me, daarom telen we het zaad maar zelf, want deze zuring heeft goede papieren wat betreft historie en eetbaarheid. Al eeuwenlang eten de inwoners van de Lage Landen de bladeren van deze zure plant, vooral het jonge blad is heerlijk door salades of in hutspot met krenten en rozijnen (de zgn. zuringpap). Ook in "Paling in het groen" wordt zuring verwerkt. Tenslotte leveren de wortels een goede rode kleur om stof mee te verven, een goede verfplant dus.

  Recepten
  Hoewel veldzuring (Rumex acetosa) in Europa algemeen in het wild voorkomt, blijkt deze groente in onze tuinen stilaan een nobele onbekende te worden. Wat vroeger langs wegbermen en weilanden geplukt werd, is nu bijna uit het oog en uit het hart verdwenen. Uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen zijn de boosdoeners geweest. En wilde soorten overplanten in de eigen tuin heeft weinig zin, omdat ze wat weinig blad aanmaken en eerder doorschieten dan de gekweekte rassen. Zuring? horen we u zeggen. In oude boeken uit de 13de en 15de eeuw wordt de plant 'Surckel' genoemd. 'Aha, zurkel!'. Even de dikke Van Dale erbij genomen onder het trefwoord 'zurkel'. Wat lezen we? 'Klaverzuring (Oxalis), met name de witte synoniem zure klaver, zuringklaver; - ( gewestelijk) ook voor sommige soorten van zuring met name voor de veldzuring en de schapenzuring'. Het is de laatste omschrijving die ik bedoel. Die vaste plant wordt vaak ook als eenjarige plant geteeld voor het jonge blad. De kleinere, jonge blaadjes zijn malser en minder bitter. De teelt van veldzuring vinden we nog ten zuiden van Gent en te zuid-oosten van Parijs. In Frankrijk hoort bijvoorbeeld zuringsoep nog altijd thuis in de haute cuisine. De plant bevat veel vitamine C, is bloedzuiverend en wekt de eetlust op. Veldzuring behoort net als rabarber tot de familie van de duizendknopigen. Het is een overblijvende plant. We kunnen het gewas dus wel enkele jaren aanhouden. Veldzuring groeit op alle gronden, maar kent een kleinere bladproductie en schiet eerder door op armoedige - droge gronden. Goed verteerde stalmest of compost volstaat in het voorjaar als bemesting. Halfweg de zomer bemesten we een keertje bij.

   

   
  Meer info
 2. verfplant BOERENWORMKRUID - Tanacetum vulgare

  verfplant BOERENWORMKRUID - Tanacetum vulgare

  € 1,95

  Een meerjarige, fors groeiende plant met gele schermbloemen, die zeer sterk zijn als snijbloem. De hoogte is (afhankelijk van de standplaats) 80-150 cm en de bloei begint in juni met een nabloei tot diep in de herfst. De botanische naam “Tanacetum” is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord “athanasia” dat “onsterfelijk” betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Ook werd boerenwormkruid gebruikt voor het conserveren van lichamen. 

  Geneeskrachtige eigenschappen: Wat boerenwormkruid in de schoenen geplaatst zou helpen tegen chronische koorts. In de fytotherapie wordt het gebruikt tegen onder andere artritis en verkoudheid. In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend (spoel- en lintwormen) is. Uitwendig kan het gebruikt worden als lotion bij schurft. Verkeerde doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn. 
  Verdelgingsmiddel: de etherische oliën uit de plant, zoals triticine, irisine en graminine worden gebruikt in de receptuur voor insectenverdrijvende middelen. Als voedsel: in kleine hoeveelheden wordt boerenwormkruid vermengd in groenkoeken of ovenkoeken en gebruikt om de smaak van eieren te verbeteren.

  Verfplant: de bloem is een dankbare “leverancier” van gele kleurstof. 
  (bron: o.a. Wikipedia)

  Zaaimethode

  Zaaien: maart-juli. De zaden kiemen snel, gelijkmatig vochtig houden (niet nat) bij ± 20°C. Het zaad slechts dun afdekken en licht aandrukken. Direct na opkomst licht en koeler zetten.

  Leveringsmaanden

  het gehele jaar

  Rabarber uit zaad moet je zelf selecteren op de beste planten, zo krijg je een mooi productieveldje.

  Smakelijke selectie, die al generaties lang in Zweden groeit. Vroeg bloeiende planten verwijderen of het jaar erna vroeg oogsten. We horen graag uw bevindingen van dit ras. De naam spreek je uit als Nèsòker.

  Zaaimethode

  Zaaien: op een zaaibedje of in een zaaibak van april-juli. Dek de zaden toe met een laagje grond en doe er (vlies)doek overheen. Na de eerste groei verspenen en later uitplanten.

  Leveringsmaanden

  het gehele jaar

   

  Meer info
 3. verfplant RABARBER Lillterrsjö - Rhubarb

  verfplant RABARBER - Rhubarb - Rheum

  € 1,95

  Zaaimethode

  Zaaien: op een zaaibedje of in een zaaibak van april-juli. Dek de zaden toe met een laagje grond en doe er (vlies)doek overheen. Na de eerste groei verspenen en later uitplanten.

  Verven met rabarber

   

  Planten waar alle onderdelen van te gebruiken zijn zoals bij de Rabarber zijn natuurlijk extra leuk om in de tuin te hebben en te gebruiken. Van de stelen maak je heerlijke taartjes en toetjes en de rest van plant kan je gebruiken voor het verven stoffen en garens. Textielfabrique verkoopt zowel de zaden als de gedroogde wortels van deze plant.

  De wortels van deze eetbare rabarber plant evenals de bladeren produceren licht-en wasechte tinten van geel en oranje. De wortels zijn een belangrijke bron van kleurstof in Nepal en Tibet. De bladeren van rabarber kan ook worden gebruikt als beitsmiddel. 

  Rabarber is een lid van de duizendknoop (Polygonaceae) familie, net als de Japanse Indigo en komt van nature voor in Azië. Momenteel zijn er zowel in Azië, Afrika en Europa vele variaties van de plant te vinden. In China worden de wortels voor medicinaal gebruik geoogst.  

  Rabarber is een vaste plant, met grote driehoekige bladeren op een lange, dikke bladsteel en kleine groenachtig witte bloemen, die groeien uit de ondergrondse wortelstokken. 

  Voor garens en stoffen op de foto heb ik gedroogde wortel gebruikt. Met 100 gram verfstof kan je 100 gram diep goudgeel verven en daarna nog zo’n 300 gram in lichtere tinten. Gebruik je verse wortel. Was deze dan goed en hak ze in kleine stukjes. Opzetten en een half uur tegen de kook aan op laten staan. Afgieten en gebeitst garen of stof (liefst wol of zijde) aan het bad toevoegen. Het materiaal goed door het bad halen de eerste 10 minuten.. Daarna een dag of nacht laten staan.

  De bladeren geven lichtere tinten maar ideaal als bewijsmiddel. Let wel op dat je een deksel op de pan doet want het bladmateriaal bevat oxaalzuur en is giftig.Goed ventileren dus.

  Met het afkooksel van een pond rabarberbladeren kan je ± 1,5 kilo materiaal beitsen. Kook de bladeren voor een uur om de tannine te extraheren. Voor de wortels geld. Goed afspoelen. In stukjes knippen/ hakken. Een half uur tegen de kook. Zeven en het gebeitste materiaal (liefst proteine vezels zoals wol of zijde) aan het bad toevoegen. Het materiaal 10 minuten inverven (rustig door het bad bewegen) en daarna een dag of nacht laten staan. Spoelen..

   
   
   
  Meer info
 4. reseda luteola / wouw

  verfplant reseda luteola (wouw) grand teint/ geel

  € 2,50

  Prachtige kanariegele grand teint verfstof. De wouw (Reseda luteola) is een plant uit de resedafamilie (Resedaceae). De plant groeit sinds de ijstijd in Europa in het Middellandse Zeegebied. Wouw is een geliefde verfplant en werd al in de prehistorie over Europa verspreid en gekweekt. Een bekend gebied waar de plant werd verbouwd was de streek rond de Oost-Vlaamse stad Aalst.

  Wouw bevat de kleurstoffen luteoline en apigenine die hem geschikt maken voor gele verfstof. De grootste concentraties bevinden zich in de toppen van de spruiten en in de zaden.

  Voor de verfwinning werd de wouw eerst in water gekookt met oude urine om het uittrekken van de verfstoffen te bevorderen. Voor het verven van textiel werden aluin en zemelen gebruikt als beits.

  De wouw is een eenjarige of tweejarige plant, die in juni, juli, augustus en september met lichtgele, bloempjes bloeit. De plant kan op een zonnige plaats tot 2 m hoog worden.

   

   
  Meer info

4 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren