.
 • Kat--fine-linnen-natural-indigo-dye
 • dagje-weven-voor-beginners-weefles

weven

Weven is een mooie en uitdagende techniek om zelf stoffen, vrij textielwerk of mode accesoires te maken. Moeilijk hoeft weven echt niet te zijn. Begin simpel. Bijvoorbeeld op de Cricket loom. Alles zit in de doos om aan de slag te gaan. In een mum van tijd heb jij je eerste sjaal klaar.

Hongerig naar meer kennis en technieken? Wij geven leuke workshops  en lessen om je op weg te helpen.

 

Zelf heb ik weefles gehad van Margaret Sabee (klassieke tappisserie techniek/ Gobelin + patroonweven op meerschachtsgetouwen) en van Tanny van Dijk die al haar hele leven les heeft gehad van Marijke Dekkers. Daarnaast ben 3 weken in Japan geweest en heb daar ondericht van diverse technieken van Japanse meesters gehad. O.a. Klassiek Kasuri weven bij de familie Matsueda. Natuurlijk heb ik zelf minder ervaring dan mijn weefdocenten. Wel ben ik opgeleid tot ontwerper (Rietveld) en heb veel ervaring met diverse weeftechnieken, het verven (Indigo, natuurlijk verven) en spinnen van materiaal. Daarnaast doe ik ondezoek naar de achtergrond van divers historisch weefwerk (Japanse en Zuidamerikaanse textieltechnieken). 

 

Textielfabrique is leverancier van alle Schacht & Spindle artikelen. Cricket Loom en Flip loom zijn altijd op voorraad. Andere producten kunnen we simpel bestellen. Kijk hier voor meer producten van Schacht en Spindle. Laat het ons weten als we iets voor u kunnen bestellen.

 

Tevens zijn we leverancier van Louet en Ashford. Zij leveren ook grote en klein weefgetouwen. In mijn studio hebben we naast bovennstaande merken ook twee Glimakra's en een groot model van Toika staan. Is weven iets voor jou? Bekijk ons inspiratie op Instgram. Zeker weten dat je enthausiast wordt: Vodden wevenkleine weefselsweven op de Cricket Loom en nog meer inspiratie...

 

Deze technieken kun je bij ons leren:

Sakiori: https://www.pinterest.com/textielfabrique/rag-weaving-sakiori/ 

Kasuri: https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

Saori:https://nl.pinterest.com/textielfabrique/saori/

Kelim:https://nl.pinterest.com/textielfabrique/kelim/

Tappisserie/ Gobelinhttps://nl.pinterest.com/textielfabrique/tapestry/

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. weefworkshop / rigide heddle loom / sjaal ontwerpen

  Ontwerp en weef je eigen sjaal met een hevelrietweefgetouw (rigid heddle loom), 8 en 9 mei 2020 Rotterdam

  € 165,00

  In overleg zijn andere data mogelijk! De workshop is prima te doen voor deelnemers zonder weefervaring. 

  Een 2 daagse weef workshop incl. materiaal en lunch. Na afloop ga je met je eigen gweven sjaal naar huis. In huis hebben we een grote collectie natuurlijkgeverfde mohair, wol en katoen. Verder veel garens van Moeke Yarns, Malabrigo, Manos del Uruaguay. Indigo garens. Alles te gebruiken voor het opzetten van je eigen sjaal. 

  Dit zijn de technieken die je kan leren deze dagen:

  - Ontwerpvaardigheden
  - Materiaal kennis / planning & ontwerp/ invullen van een weefbrief
  - Het opzetten van een weefgetouw (Cricket Loom)
  - Linnenbinding/ Keperbinding
  - Weven met een pick up stick
  - Weven met de clasped weft techniek
  - Saori weeftechnieken 
  - Afwerken van de sjaal 

  Heb je zelf iets bijzonders wat je wilt leren? vraag het dan. 

  Kijk eens op pinterest voor leuke voorbeelden:  weven op de Cricket Loom en nog meer inspiratie... 

  Tijd: 11:00 - 17.00
  Locatie: Textielfabrique studio, Gouwstraat 65c, Rotterdam
  Inclusief gebruik weefgetouwen en lunch en materiaalReservering is verplicht en kan doormiddel van het afrekenen van de workshop. 

  Mocht je problemen ervaren met afrekeken. Je kan ook een mailtje sturen voor de reservering. textielfabrique@gmail.com

   

   
  Meer info
 2. Textielmuseum Masterclass / Zuid Amerikaanse weeftechnieken, verven met natuurlijke verfstoffen (Cochenille) en koorden maken 2016

  Sheila Hicks Masterclass, Ropemaking, Zuid Amerikaanse weeftechnieken, verven met Cochenille, vrijdag 28 ferbruari 2020

  € 90,00

  De workshop is ooit ontwikkeld voor het Textielmuseum In het kader van de tentoonstelling ‘Sheila Hicks | Why Not.’ In haar jonge jaren verbleef Sheila Hicks vele jaren in Zuid Amerika. Deze tijd en de technieken die zij daar leerde vormen een belangrijke inspiratie voor de rest van haar leven. In deze workshop leer je meer over het werk van Sheila Hicks en haar inspiratiebronnen en doe ervaring op met Zuid-Amerikaanse textieltechnieken; banden weven, koorden maken, tappijt en gaalweven, het werken met extra inlegpatronen in je schering en inslag en verven met natuurlijke verfstoffen (Cochenille).

  Let op! de site geeft soms problemen bij het betalen. Opgeven kan ook via de mail: textielfabrique@gmail.com

  De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. De masterclasses zijn een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Basis textielkennis is gewenst maar niet perse noodzakelijk. De workshop is inclusief materiaal en lunch. Zie ook de blogposts die ik geschreven heb over Sheila Hicks en mijn reis in Mexcio: http://textielfabrique.blog

  11:00 welkom (thee + koffie)/ Introductie ronde & inleiding.

  11.15 kleine presentatie het werk van Sheila Hicks, de rol van kleur in haar werk en de invloeden van haar reizen door Zuid Amerika in haar werk. Uitleg over verven met cochenille en het gebruik hiervan. 

  11.30 maken van het verfbad/ materiaal verven. We verven 3 tinten: Roze, Lila en Flamingo Rood. Je kan zelf iets kleins mee nemen om te verven.

  12.00 uitleg over 'Quipu' (Quipu's waren bij de Inca's een soort koorden die gebruikt werden om allerlei informatie weer te geven.
  Uitleg over het werken met de Incredible Rope Machine. 

  12-13.00 koorden en kwastjes maken 

  13.00 Lunch 

  13.45 introductie over zuid amerikaanste weef technieken en weven in het algemeen (met veel voorbeelden van Sheila Hicks en oefen materiaal uit een van haar eigen leerboek: Les Textiles Ancien du Perou

  Aan bod komt:

  -Expresssie van materiaal
  -Weven op de backstraploom en uitleg over verschillende weefgetouwen en het opzetten hiervan
  -Tapisserie en gaal technieken, figuren weven,
  -Suplementary weft technieken 

  Je kan er voor kiezen om alle technieken uit te proberen. Je kan er ook voor kiezen om 1 techniek te kiezen en wat langer aan het werkje te werken. 

  16.30-17.00 opruimen en de gemaakte stukken bekijken en nabespreking

  Locatie: Textielfabrique studio, Gouwstraat 56c, Rotterdam (Oud Charlois)
  Tijd: 11:00 - 17:00

  Parkeren is gratis!!

  Voor openbaar vervoer: check de reisplanner op 9292ov.nl

  Voor meer informatie: maaike@textielfabrique.nl

  Meer info
 3. kasuri_weaving_masterclass_japanse_weeftechnieken_kasuri_ikat

  Masterclass hedendaags Kasuri (ikat) weven vrijdag 6 en 13 December Rotterdam

  € 250,00

  !! Let soms lukt het niet om te betalen via de site. (we zijn aan een nieuwe site bezig). Je kan ook inschrijven per mail: textielfabrique@gmail.com

  Het is de intentie van deze masterclass om de klassieke Japanse Kasuri (Ikat) techniek toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. Naast mogelijkheden voor hedendaags gebruik is er ook veel aandacht voor de achtergrond van traditioneel kasuri weven. De kennis hiervoor deed ik op in Japan tijdens het project Sharing Blue van CraftCouncil Nederland (https://craftscouncil.nl/indigo-sharing-blue-2).


  In Japan kreeg ik o. a onderricht van Living Treasure Mr. Matsueda. Een expert in zowel Indigo verven als Kasuri weven. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis kennis van weven is noodzakelijk. In overleg kan het werk wat gemaakt wordt in deze 2 dagen thuis verder af gemaakt worden. Er kunnen maximaal 6 deelnemers mee doen aan deze masterclass. 

  De masterclass bestaat uit de volgende onderdelen:

  - Achtergrond informatie over de ontwikkeling, herkomst en gebruik van Kasuri (Japanse Ikat) techniek
  - Het uitwerken van een ontwerp, materiaal keuzes
  - Het afbinden van het garen voor de schering. Het afbinden van inslag garen.
  - Een indigo bad leren maken.
  - Het garen verven in meerdere dips.
  - Het opzetten van de schering.
  - Variaties maken tijdens het weven

  De workshop is inclusief materiaal en lunch. Parkeren is gratis rondom de studio.

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. 

  Voor inspiratie:https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = heeft in het Japans een betekenis gelijk Zen. Ori = Weven.
  Saori is een vrije vorm van weven met veel ruimte voor de individuele expressie van de wever. Experimenteel materiaal gebruik en de vrijheid om fouten te maken vormen de basis van deze manier van weven. In de schering worden vaak garens van verschillende dikte, kleur en expressie gebruikt. Misao Jo (1913-, Japan) begon in 1969 met het doceren van Saori weven. Wereldwijd zijn er nu Saori wevers die zich door haar lieten inspireren.

  Locatie: Textielfabrique, Gouwstraat 56c, Rotterdam
  Tijd: 11:00 - 16:30

  ================ ENG ===================

  It is the intention of this master class to make the classical Japanese Kasuri (Ikat) technique accessible for the manufacture of contemporary textiles. In addition to possibilities for contemporary use, there will be also information on the background of traditional Kasuri weaving. I acquired the knowledge for this in Japan during the Sharing Blue project of CraftCouncil Netherlands (https://craftscouncil.nl/indigo-sharing-blue-2). In Japan, I received instruction from Living Treasure Mr. Matsueda. An expert in both Indigo paints and Kasuri weaving. The master class is a stepping stone to get started with the techniques. In addition to technology, attention is paid to the origin and use of Japanese textiles. Basic knowledge of weaving is necessary. In consultation, the work that is made in these 2 days at home can be further completed. A maximum of 6 participants can participate in this master class. 

  The master class consists of the following components:

  - Background information on the development, origin, and use of Kasuri (Japanese Ikat) technology.
  - Developing a design, material choices
  - Tying the yarn for the warp. Tying up weft yarn.
  - Learn to make an indigo bath.
  - Dye the yarn in several dips.
  - Setting up the warp.
  - Make variations while weaving

  The workshop includes material and lunch. Parking is free around the studio.

  Kasuri

  A technique where parts of the thread (for weaving) are covered with material (plastic tape) so that the paint does not penetrate into the fabric. In other Asian countries, this technique is called IKAT. If you also participate in the 'Japanese weaving techniques' workshop at the textile museum, you can dye yarn in this workshop for weaving later in the other workshop. You learn more about the possibilities of this technique and you may dyes yarns to work with later.

  For inspiration: https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = has the meaning of Zen in Japanese. Ori = Weaving.
  Saori is a free form of weaving with a lot of room for the individual expression of the weaver. Experimental material use and the freedom to make mistakes form the basis of this way of weaving. Yarns of different thickness, color and expression are often used in the warp. Misao Jo (1913-, Japan) started teaching Saori weaving in 1969. Worldwide there are now Saori weavers who were inspired by her.

  Location: Textielfabrique, gouwstraat 56c, Rotterdam
  Time: 11:00 - 16:30

   

   

  Meer info
 4. workshop_Japanse_weeftechnieken_Saori_Kasuri_Ikat_Sakiori

  Masterclass Japanse weeftechnieken (Sakiori, Kasuri/ Ikat en Saori), zaterdag 25 januari 2020 Rotterdam

  € 110,00

  Doe mee aan de masterclass en leer een veelvoud aan Japanse weef technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Mochten de technieken je echt intereseren dan kan je naast zelfstudie ook een extra masterclass van een dag volgen die voor meer verdieping zorgt. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis kennis van weven is een pre voor deze masterclass maar niet noodzakelijk.

  De workshop is inclusief materiaal en duurt van 11-16.30 uur.

  Technieken en begrippen die aan bod komen:

  Sakiori

  Saku = Japans voor scheuren, Ori = Japans voor weven
  Sakiori, een methode om vodden te weven die in Japan in gebruik was van de 17e tm de 20e eeuw. De techniek werd door boeren en de landelijke bevolking gebruikt voor het weven van werkkleding en huishoudelijk textiel.  

  Voor inspiratie: https://www.pinterest.com/textielfabrique/rag-weaving-sakiori/ 

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. Doe je ook mee met de workshop „Japanse weeftechnieken” bij het textielmusuem dan kun je in deze workshop garen verven om later in de andere workshop mee te weven. Je leert meer over de mogelijkheden van deze techniek en verft mogelijk garens om later mee te werken. 

  Voor inspiratie:https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = heeft in het Japans een betekenis gelijk Zen. Ori = Weven.
  Saori is een vrije vorm van weven met veel ruimte voor de individuele expressie van de wever. Experimenteel materiaal gebruik en de vrijheid om fouten te maken vormen de basis van deze manier van weven. In de schering worden vaak garens van verschillende dikte, kleur en expressie gebruikt. Misao Jo (1913-, Japan) begon in 1969 met het doceren van Saori weven. Wereldweid zijn er nu Saori wevers die zich door haar lieten inspireren.


  Locatie: Textielfabrique, gouwstraat 56c, Rotterdam
  Tijd: 11-16.30 uur

  ----- ENG -------

  Participate in the master and learn a variety of Japanese weaving techniques. The techniques are explained in a simple way, there is practice and at the end of the day you go home with tests and instructional material. It is the intention of this workshop to make classical Japanese textile techniques accessible again for the manufacture of contemporary textile. The master class is a stepping stone to get started with the techniques. If the techniques really interest you, you can follow an additional one-day master in addition to self-study, which provides more depth. In addition to technology, attention is paid to the origin and use of Japanese textiles. Basic knowledge of weaving is a plus for this master class but not necessary.

  The workshop includes material and lasts from 11-16.30.

  Techniques and concepts that are discussed:

  Sakiori

  Saku = Japanese for tearing, Ori = Japanese for weaving
  Sakiori, a method of weaving rags that was used in Japan from the 17th to the 20th century. The technique was used by farmers and the rural population for weaving work clothes and household textiles.

  For inspiration: https://www.pinterest.com/textielfabrique/rag-weaving-sakiori/

  Kasuri

  Technique where parts of the thread (for weaving) are covered with material (plastic tape) so that the paint does not penetrate the fabric. In other Asian countries this technique is called IKAT. If you also participate in the 'Japanese weaving techniques' workshop at the textile museum, you can dye yarn in this workshop for weaving later in the other workshop. You learn more about the possibilities of this technique and you may dyes yarns to work with later.

  For inspiration: https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = has the meaning of Zen in Japanese. Ori = Weaving.
  Saori is a free form of weaving with a lot of room for the individual expression of the weaver. Experimental material use and the freedom to make mistakes form the basis of this way of weaving. Yarns of different thickness, color and expression are often used in the warp. Misao Jo (1913-, Japan) started teaching Saori weaving in 1969. Worldwide there are now Saori weavers who were inspired by her.


  Location: Textielfabrique, gouwstraat 56c, Rotterdam
  Time: 11-16.30

  Meer info
 5. weef masterclass Linum usitatissimum / linnen

  Dag 2. weef masterclass Linum usitatissimum / linnen zondag 29 maart 2020

  € 110,00

  Linnen is een extreem sterke, mooie en absorberende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al het huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland. Afgelopen jaar is CCNL samen met Artez de uitdaging aangingen om ons mee te nemen in het hele proces van het cultiveren van vlas. Je kan het proces hier volgen en eventueel mee helpen met kweken en oogsten.

   

  Master:

   

  Leer alles over de oudste vezel ter wereld. In een twee daagse Masterclass leer je meer over de historie het gebruik, de groei en verwerking van vlas, het spinnen van de vlas vezel, het verven van het linnen garen en de verwerking van linnen in weefsels als ook het nabehandeling en het onderhoud hier van. 

   

  Linum usitatissimum

   

  Linnen is een extreem sterke, mooie absorberende en glanzende vezel en een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Vroeger was het de belangrijkste vezel voor al onze huishoudtextiel in Nederland. Het kweken van vlas was een belangrijke bedrijfstak in grote delen van Nederland.

   

  Het oudste stuk linnen textiel is te dateren op -35000 v.Chr. en is gevonden in Georgie. In het antieke Egypte werd massaal geproduceerd en was gekend om zijn verfijning. De Egyptenaren gebruikten de linnen banden ook voor het mummificeer proces omdat het goed vocht vasthield zonder te rotten. 

   

  Het Franse woord “linceul”, betekend: “stof is die het dode lichaam bedekt” is verbonden met het de herkomst van het woord linnen. In 789 besloot Karel de Grote een wet te maken, waarbij elke Franse familie verplicht werd de benodigde apparatuur te bezitten om het linnen te verwerken. Tot de XVIII eeuw was het linnen daarom extreem populair en een echte bron van rijkdom voor West-Europa, gebruikt voor huishoudelijk textiel, voor kerken wandtapijten en koninklijk textiel. 

   

  De franse gebruikten de stof ook voor het maken waterdichte zeilen en innoveerden het weefproces wat onder Napoleon resulteerde in de eerste mechanische machine die vlas verwerkte. Later in 1790 opgevolgd door de uitvinding van de eerste volautomatische weefmachine ontwikkeld door Joseph-Marie Jacquard. Niet veel later zou Joseph-Marie Jacquard het zelfde mechanische procedé gebruiken voor de eerste rekenmachine, voorloper van de computer. Tot de komst van goedkopere katoen was linnen over heel Europa mateloos populair. Er bestaan diverse kwaliteiten en bewerkingen om het materiaal te veredelen. Resten en grovere overblijfsels werden gebruikt voor het maken van zakken om oogst en granen op de te slaan. 

   

  Vlasplanten worden 1 meter hoog en hebben prachtige kleine paarse bloemetjes. De plant, de zaden en de olie worden gebruikt voor veel duurzame producten.

   

  Dag 2. Linum usitatissimum / linnen weef masterclass

  11:00 welkom

  11:15 Korte introductie op het vlas vezel: groei, historie, verschillende soorten kwaliteiten linnen garens en specifieke linnen weeftechnieken zoal damast weven. (presentatie op damast getouw & presentatie op scherm, pdf. Deze wordt nagezonden)

  12:00 Natuurlijk en handgeverfd garen haspelen en overzetten op weefspoetjes. Introductie op weven met linnen en instructie. Opzetten schering.

  Je kan een keuze maken uit verschillende getouwen. Bandweven op een inlle loom, 4 schacht tafel getouw, rigid heddle getouw e.a 

  13:00-13.30 Lunch

  16.50 Nabespreking en uitleg over (na)behandeling materiaal

   
  Meer info
 6. japanse-weeftechnieken-masterclass-textielmuseum-tilburg-textielfabrique

  Masterclass hedendaags Kasuri (ikat) weven vrijdag 8 en 15 November Rotterdam

  € 250,00

  !! Let soms lukt het niet om te betalen via de site. (we zijn aan een nieuwe site bezig). Je kan ook inschrijven per mail: textielfabrique@gmail.com

  Het is de intentie van deze masterclass om de klassieke Japanse Kasuri (Ikat) techniek toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. Naast mogelijkheden voor hedendaags gebruik is er ook veel aandacht voor de achtergrond van traditioneel kasuri weven. De kennis hiervoor deed ik op in Japan tijdens het project Sharing Blue van CraftCouncil Nederland (https://craftscouncil.nl/indigo-sharing-blue-2).


  In Japan kreeg ik o. a onderricht van Living Treasure Mr. Matsueda. Een expert in zowel Indigo verven als Kasuri weven. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis kennis van weven is noodzakelijk. In overleg kan het werk wat gemaakt wordt in deze 2 dagen thuis verder af gemaakt worden. Er kunnen maximaal 6 deelnemers mee doen aan deze masterclass. 

  De masterclass bestaat uit de volgende onderdelen:

  - Achtergrond informatie over de ontwikkeling, herkomst en gebruik van Kasuri (Japanse Ikat) techniek
  - Het uitwerken van een ontwerp, materiaal keuzes
  - Het afbinden van het garen voor de schering. Het afbinden van inslag garen.
  - Een indigo bad leren maken.
  - Het garen verven in meerdere dips.
  - Het opzetten van de schering.
  - Variaties maken tijdens het weven

  De workshop is inclusief materiaal en lunch. Parkeren is gratis rondom de studio.

  Kasuri

  Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. 

  Voor inspiratie:https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = heeft in het Japans een betekenis gelijk Zen. Ori = Weven.
  Saori is een vrije vorm van weven met veel ruimte voor de individuele expressie van de wever. Experimenteel materiaal gebruik en de vrijheid om fouten te maken vormen de basis van deze manier van weven. In de schering worden vaak garens van verschillende dikte, kleur en expressie gebruikt. Misao Jo (1913-, Japan) begon in 1969 met het doceren van Saori weven. Wereldwijd zijn er nu Saori wevers die zich door haar lieten inspireren.

  Locatie: Textielfabrique, Gouwstraat 56c, Rotterdam
  Tijd: 11:00 - 16:30

  ================ ENG ===================

  It is the intention of this master class to make the classical Japanese Kasuri (Ikat) technique accessible for the manufacture of contemporary textiles. In addition to possibilities for contemporary use, there will be also information on the background of traditional Kasuri weaving. I acquired the knowledge for this in Japan during the Sharing Blue project of CraftCouncil Netherlands (https://craftscouncil.nl/indigo-sharing-blue-2). In Japan, I received instruction from Living Treasure Mr. Matsueda. An expert in both Indigo paints and Kasuri weaving. The master class is a stepping stone to get started with the techniques. In addition to technology, attention is paid to the origin and use of Japanese textiles. Basic knowledge of weaving is necessary. In consultation, the work that is made in these 2 days at home can be further completed. A maximum of 6 participants can participate in this master class. 

  The master class consists of the following components:

  - Background information on the development, origin, and use of Kasuri (Japanese Ikat) technology.
  - Developing a design, material choices
  - Tying the yarn for the warp. Tying up weft yarn.
  - Learn to make an indigo bath.
  - Dye the yarn in several dips.
  - Setting up the warp.
  - Make variations while weaving

  The workshop includes material and lunch. Parking is free around the studio.

  Kasuri

  A technique where parts of the thread (for weaving) are covered with material (plastic tape) so that the paint does not penetrate into the fabric. In other Asian countries, this technique is called IKAT. If you also participate in the 'Japanese weaving techniques' workshop at the textile museum, you can dye yarn in this workshop for weaving later in the other workshop. You learn more about the possibilities of this technique and you may dyes yarns to work with later.

  For inspiration: https://www.pinterest.com/textielfabrique/ikat/

  Saori

  Sa = has the meaning of Zen in Japanese. Ori = Weaving.
  Saori is a free form of weaving with a lot of room for the individual expression of the weaver. Experimental material use and the freedom to make mistakes form the basis of this way of weaving. Yarns of different thickness, color and expression are often used in the warp. Misao Jo (1913-, Japan) started teaching Saori weaving in 1969. Worldwide there are now Saori weavers who were inspired by her.

  Location: Textielfabrique, gouwstraat 56c, Rotterdam
  Time: 11:00 - 16:30

   

   

  Meer info

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren