Actuele worskhops zijn hier te vinden.
 

Textielfabrique organiseert ontwerp- en textiel workshops voor kinderen en volwassenen. Binnen de workshops leer je meer over duurzame technieken die je kunt gebruiken voor het vormgeven van je eigen garderobe en interieur. Ook leer je iets over de cultureel historische achtergrond van een bepaalde techniek. De workshops worden gegeven door mijzelf, mogelijk in samenwerking met collega's bij grotere groepen. Naast een opleiding aan de Gerrit Rietveld academie heb ik een opleiding educatie in de klas (BIK) gevolgd. De afgelopen jaren heb ik les gegeven aan kunstacademies (Gerrit Rietveld en Willem de Kooning) en vervaardigde ik workhops voor kunstinstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Vraag gerust een offerte aan voor een workshop op maat via info@textielfabrique.nl 


Workshops die ingepland staan gaan altijd door. Je kan je deelname tot een week van te voren annuleren. Mocht je toch op het laatste moment verhinderd zijn dan is rstitutie niet mogelijk. Je kan wel iemand anders naar de workshop sturen of het bedrag omzetten in een webshop bestelling (een deel van de workshops worden verkocht als DIY pakket). 
 

Workshop reparatie en borduur technieken Sashiko / Boro Stitching

Sashiko is een Japanse reparatie / recycle techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en repareert wanneer je dat leuk vindt je eigen jeans. Ook leer je zelfstandig patronen uit te werken met transferpapier. Materiaal is aanwezig.. 

Mooie voorbeelden van deze techniek kan je hier vinden.
Actuele worskhops zijn hier te vinden.

Verven met planten #1 Indigo

Introductie workshop verven met planten 1. Indigo. Deze workshop biedt een introductie op het duurzaam verven met Indigo. Je leert meer over de achtergrond van deze plantaardige kleurstof, de verschillende verftechnieken en hoe je een biologisch verfbad maakt. Het indigobad wordt gemaakt op basis van fructose en gebluste kalk. We gebruiken verder geen checmische toevoegingen. Je maakt proeflapjes en we experimenteren met de Shibori afbind techniek. Na deze workshop heb je genoeg informatie om zelf aan de slag te gaan. De workshop is inclusief materiaal en een publicatie met recepten. Alle materialen om mee te werken zijn te koop na de workshop. 

De workshops zijn op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

Mooie voorbeelden kan je hier vinden.
Actuele worskhops zijn hier te vinden.


Verven met planten #2 natuurlijke verfstoffen lokale planten en afval

De workshop biedt een introductie op het verven met natuurlijke verfstoffen, lokale planten, afval. Je leert  om met locale planten en afval een verfbad te maken. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. In de workshop gebruiken we alleen natuurlijke producten dus geen schadelijke beitsmiddelen. 

Na deze workhop kan je zelfstandig verfbaden aanmaken voor het verven van wol en katoen. Je gaat naar huis met de recepten en de stalen die je hebt geverfd tijdens de workshop. 
 
De workshops zijn op basis van recepten van Michael Garcia, botanist en verf chemicus.

Mooie voorbeelden kan je hier vinden.
Actuele worskhops zijn hier te vinden.

 

 

Shibori

Het gebruik van vouw- en of stiktechnieken die voorkomen dat delen van de stof geverfd worden. Shibori is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid patroon/ verftechnieken op basis van klemmen, stikken, vouwen en binden. In de workshop leer je een aantal shibori technieken en verf je je gemaakte Shibori stukken in het indigo verfbad. Je leer ook hoe je zelfstandig een indigo bad maakt.
 

Mooie voorbeelden en inspiratie kan je hier vinden.
Actuele worskhops zijn hier te vinden.